Pomidory zdążyły już w pełni dojrzeć w słońcu gorącego lata. To idealny moment by w pełni nacieszyć się jego walorami. Dla czego warto jeść pomidory i w jakiej postaci? Podpowiada Barilla.
Pomidor to jeden z najpowszechniej stosowanych w kuchni… no właśnie – owoców czy warzyw? Spór ten nadal uważa się za nierozstrzygnięty. Z punktu widzenia botaniki pomidor jest mięsistą jagodą, a więc niewątpliwie owocem. Z uwagi jednak na względnie niską zawartość cukru i charakter zastosowania kulinarnego powszechnie zalicza się go do warzyw. Niezależnie od kwalifikacji pewnym jest, że pomidor jest pyszny, zdrowy i daje nieskończenie wiele możliwości wykorzystania w kuchni.
Pomidory są bogatym źródłem błonnika, witamin i minerałów. Jednak tym co wyróżnia go spośród warzyw jest wyjątkowo wysoka zawartość potasu i likopenu, czyli substancji o silnym działaniu przeciwutleniającym. Co ciekawe, przetworzone pomidory nie tracą swych właściwości prozdrowotnych. Wprost przeciwnie. W suszonych pomidorach znajduje się więcej błonnika i potasu, niż w surowych.
Nie każdy wie, że w suszonych pomidorach ukryty jest tak zwany piąty smak, czyli umami. Dodanie 1-2 plasterków do potrawy nie zdominuje smaku, a jedynie podkreśli aromat głównego składnika i nada głębię całemu daniu. Suszone pomidory są też podstawowym składnikiem Pesto Barilla Pomodori Secchi, które znakomicie sprawdza się jako dodatek do makaronu czy dressingów lub jako dip czy marynata.
– Bez pomidorów ani rusz. Czy to świeże, suszone czy też w postaci passaty zawsze są obecne kuchni. Obok makaronu stanowią główny składnik spaghetti al’ pomodoro. To klasyczne włoskie danie jest niemal kultowe. Pokazuje to choćby fakt, że właśnie przyrządzenie al’ pomodoro będzie finałowym zadaniem podczas Pasta World Championship – mówi Paweł Gałecki, kucharz z restauracji Piano w Lublinie, tegoroczny reprezentant Polski na Pasta World Championship, prestiżowym, międzynarodowym konkursie kulinarnym, w Mediolanie.
Na szczęście zaletami soczystych pomidorów możemy się cieszyć przez cały rok. Znajduj się je między innymi w rozmaitych sosach marki Barilla: Basilico, Aglio, Arrabbiata. Przygotowanie z najwyższą starannością zapewnia nie tylko doskonały włoski smak, lecz także bogactwo dobroczynnych składników.