Nietolerancja laktozy to dolegliwość, która może nie tylko negatywnie wpływać na komfort życia, ale i oznaczać konieczność wykluczenia z jadłospisu wielu produktów, które ją zawierają. Na szczęście rezygnacja z nich to nie jedyne wyjście. Dzięki puszystym serkom do smarowania Almette bez Laktozy można nadal cieszyć się smakiem nabiału, o czym opowiada dietetyk kliniczny, dr Hanna Stolińska.
Warto jeść nabiał
Laktoza to dwucukier mleczny, który występuje w nabiale, m.in. w mleku, jogurtach czy serach. Jednocześnie produkty te zawierają bardzo ważny dla organizmu człowieka wapń – podstawowy materiał budulcowy kości i zębów. Czy osoby, które borykają się z nietolerancją laktozy mogą zapewnić organizmowi odpowiednią podaż wapnia? Jak wyjaśnia dr Hanna Stolińska: – Warto spożywać nabiał bez laktozy, bowiem dostarcza on niezbędnych składników odżywczych obecnych w regularnych produktach mlecznych, takich jak wapń i witaminy, osobom, które laktozy nie trawią.
To też jest bez laktozy!
– Istnieje wiele produktów mlecznych, które zawierają bardzo małą ilość laktozy lub w ogóle jej nie zawierają i są bardzo dobrze tolerowane przez osoby z problemem trawienia laktozy. O ile mleko bez laktozy jest na rynku już od wielu lat, bardzo brakowało takich produktów jak twarożki i bardzo lubiane przez moich pacjentów serki kanapkowe. Dlatego też bardzo cieszy mnie fakt, że na rynku pojawiła się nowość – Almette bez Laktozy, który dodatkowo wyróżnia się bardzo dobrym składem, a przy tym zachowuje swój oryginalny smak przypisany tej marce – mówi Hanna Stolińska. To niezmiernie istotne, ponieważ wiele osób uważa, że gdy z produktu coś zostanie usunięte, zmienią się jego walory smakowe i zapachowe. Tymczasem nieobecność laktozy nie ma absolutnie żadnego wpływu na doznania smakowe, a co za tym idzie na przyjemność ze spożywania preferowanego dotychczas produktu.
Sama przyjemność
– Jedną z porcji nabiału w ciągu dnia z powodzeniem mogą stanowić serki. Można je stosować nie tylko na kanapkę, ale również jako dodatek do potraw w celu wzbogacenia smaku, wartości odżywczych i urozmaicenia diety – wyjaśnia dr Hanna Stolińska i przedstawia propozycję potrawy dla osób z nietolerancja laktozy, by mogły nadal cieszyć się smakiem i wartościami produktów nabiałowych bez odczuwania niewygodnych objawów po ich spożyciu.
Krem z buraka
Składniki: 200 g (2 sztuki) buraków, 1 ząbek (5 g) czosnku, 5 g (1 łyżeczka) oleju rzepakowego, 5 g (0,25 sztuki) ostrej papryczki chilli, 30 g (2 łyżki) Almette bez Laktozy śmietankowy, 1 g (szczypta) pieprzu czarnego mielonego, 125 g (0,5 szklanki) wody, 1 g (szczypta) soli morskiej, 10 g (1 łyżka) migdałów w płatkach
Buraki oczyścić, owinąć folią i piec przez 60 minut w 200 stopniach. Ostudzone pokroić na mniejsze kawałki. Przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane chili zeszklić na oleju w garnku z grubym dnem. Dodać buraki, podsmażyć chwilę razem i zalać wodą. Gotować przez 10 minut na wolnym ogniu, następnie zmiksować z serkiem i przyprawami. Na koniec wlać do miseczki i posypać prażonymi migdałami.
Naturalnie lekko… bez laktozy!
Almette bez laktozy to idealny wybór dla osób, które nie tolerują laktozy. Serki powstają na bazie oryginalnej receptury z wyselekcjonowanych naturalnych składników i polskiego mleka. To gwarantuje im najwyższą jakość oraz przyjemność smaku. Obecnie dostępne są dwa warianty – śmietankowy i z ziołami.