Badacze z SGGW dali najwyższe noty jogurtowi ZOTT Primo

Aktualności

Badacze z SGGW dali najwyższe noty jogurtowi ZOTT Primo

04 lipca 2017

W laboratorium Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego przeprowadzony został test sensoryczny metodą QDA (Quantitative Descriptive Analysis). Do badania wybrano jogurty naturalne (zawierające między 2,5% a 3% tłuszczu) o największym udziale w rynku. Najwyższe noty badacze z SGGW dali jogurtowi Zott Primo (100%) oraz Pilos (98%). Trzecie miejsce zajął Danone (85%). Dobre oceny zebrał także polski jogurt naturalny Mlekovita (77%).

Polscy konsumenci coraz większą wagę przykładają do zdrowego stylu życia, w tym do prawidłowego odżywiania się. Zmieniające się style konsumpcji widać po realizowanych przez klientów koszykach zakupów. Jogurty naturalne są produktem, który z roku na rok częściej gości na naszym stole. Warto zatem przyjrzeć się tym produktom bliżej.

Zadanie dla naukowców

Widząc zmieniające się wzory konsumpcji Polski Instytut Badań Jakości nawiązał współpracę z Wydziałem Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW), dzięki czemu można było zastosować najwyższe standardy obowiązujące w naukach ścisłych do oceny produktów spożywczych. Tym samym realizowane badania z jednej strony gwarantują wysoką jakość otrzymanych wyników, a z drugiej bezstronność i obiektywizm w ocenie.

 

W czerwcu 2017 roku w laboratorium SGGW przeprowadzony został test sensoryczny metodą QDA (Quantitative Descriptive Analysis) opisaną w standardzie ISO (13299:2010). Do badania wybrano jogurty naturalne (zawierające między 2,5% a 3% tłuszczu) o największym udziale w rynku:

·         jogurt naturalny Zott Primo

·         jogurt naturalny Pilos (Lidl)

·         jogurt naturalny Danone

·         polski jogurt naturalny Mlekovita

·         jogurt naturalny Tola (Biedronka)

·         jogurt naturalny Auchan

·         jogurt naturalny Tesco

·         jogurt naturalny Classic (Kaufland)

 

Naukowcy z SGGW oceniali jogurty w 4 kategoriach parametrów (cechy wizualne, zapach, konsystencja, smak). Łącznie każdy z produktów został opisany przy pomocy 18 zmiennych (cech). Na koniec wystawiona została ogólna ocena jakości. Każdy z parametrów mierzony był na skali 10 punktowej, gdzie wartość 0 oznaczała całkowitą niewyczuwalność a 10 – bardzo silny smak lub zapach. Sesje oceniające zostały zrealizowane dwukrotnie.

Rezultaty badań

Najwyższe noty badacze z SGGW dali jogurtowi Zott Primo (100%) oraz Pilos (98%). Trzecie miejsce zajął Danone (85%). Dobre oceny zebrał także polski jogurt naturalny Mlekovita (77%). Produkty te eksperci ocenili jako posiadające smak jogurtowy, mleczny, gęsty z nisko wyczuwalną cierpkością. Plik graficzny: http://centrumprasowe.pap.pl/cp/pl/news/info/101608,,jogurt-naturalny-prosto-z-natury

Żródło: PAP