Unia Europejska

EUIPO wraz EUROPOLem przedstawiły wspólne sprawozdanie z 2017 r, dotyczące sytuacji w zakresie podrabiania produktów i piractwa w Unii Europejskiej. W Polsce sektor produkcji kosmetyków znalazł się wśród pięciu branż, najsilniej odczuwających wpływ podrabiania produktów. W sprawozdaniu szacuje się, że tylko w Polsce branża kosmetyczna traci – 1,15 mld zł, czyli 12,1 proc. sprzedaży.

Komisja Europejska zamierza znowelizować unijną dyrektywę dotyczącą opodatkowania akcyzą wyrobów alkoholowych. Na zmianach prawnych najwięcej mają zyskać producenci cydru oraz niskoalkoholowych piw.

Członkowie unijnej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi zabrali głos w sprawie tzw. podwójnych standardów produkcji artykułów FMCG w krajach europejskich. 28 maja wezwali do podjęcia prac nad zakazem sprzedawania w krajach członkowskich towarów o różnym składzie pod taką samą marką.

Chcąc walczyć z plastikiem, który zaśmieca środowisko Unia Europejska chce zakazać stosowania go w produktach jednorazowego użytku. Dotyczy to między innymi słomek do napojów, plastikowych sztućców, czy mieszadełek do napojów. Zmiany będą dotyczyć również plastikowych butelek PET.

Francuski wiceminister środowiska Brune Poirson stwierdził, że do końca bieżącego roku nad Sekwaną zostanie wprowadzony zakaz stosowania dwutlenku tytanu (E171) do produkcji żywności. Francuzi chcą przekonać Komisję Europejską do wprowadzenia podobnego rozwiązania powołując się na szkodliwość tej substancji dla zdrowia człowieka.

Władze unijne zamierzają lepiej chronić dostawców żywności do sklepów. Przepisy ograniczające nieuczciwe praktyki stosowane przez sieci handlowe, skierowane są głównie dla firm z sektora MŚP. Projekt znajduje się aktualnie w fazie konsultacji społecznych, które potrwają do 12 czerwca br. Nowe przepisy mają w Polsce uzupełnić zapisy ustawy o przewadze kontraktowej.

Komisja Europejska przedstawiła projekt, mający chronić pozycję dostawców w ich kontaktach z sieciami handlowymi. Proponowane zmiany mają wzmocnić pozycję małych i średnich przedsiębiorstw wobec sieci detalicznych.

Europejskie stowarzyszenia reprezentujące sektor napojów alkoholowych przedstawiły europejskiemu komisarzowi ds. zdrowia V. Andriukaitisowi propozycję dokumentu samoregulującego zakres przekazywania informacji o składnikach i wartościach odżywczych napojów alkoholowych.

Polscy producenci masła orzechowego czy mleka kokosowego nie mogą spać spokojnie. Wszystko przez nowe unijne regulacje zabraniające stosowania nazw sugerujących produkty mleczne dla produktów pochodzenia roślinnego.

Porozumienie negocjowane pomiędzy Komisją Europejską a krajami Ameryki Południowej (Mercosur) może negatywnie wpłynąć na unijne rolnictwo, jak również na branżę spożywczą – uważa Andrzej Gantner, dyrektor Polskiej Federacji Producentów Żywności.

Strony

X

Przeczytaj również