cukier

Cukry żelujące i fiksy ułatwiające przygotowanie domowych przetworów to kategoria, która pojawia się na paragonach w sklepach małoformatowych właściwie tylko przez kilka ciepłych miesięcy. Najwięcej transakcji z zakupem tego typu produktów notuje się w czerwcu – w szczycie sezonu na truskawki. Z danych CMR wynika, że w 2017 r. prawie 40% całorocznych wydatków klientów sklepów małoformatowych na środki do żelowania trafiło do kas właśnie w czerwcu. Produkty te pojawiają się na paragonach również w kolejnych miesiącach (aż do października), kiedy dojrzewają inne owoce sezonowe.

W ciągu 26 miesięcy średnie ceny kilograma cukru w sklepach spadły o prawie 32%. W badanym okresie najtaniej było w maju 2018 r. – 1,63 zł, a najdrożej – we wrześniu 2016 r. – 2,94 zł. Obniżki zaczęły się w grudniu ub. roku. Dobre wiadomości dla klientów mają związek z dużą produkcją w Polsce i w innych krajach, a także z deregulacją unijnego rynku. Dzięki niskim kosztom zakupu surowca, sieci handlowe coraz częściej decydują się na okazjonalne rabaty. Takie akcje zaczęły organizować nawet małe placówki, do niedawna ich unikające. Jednak specjaliści nie są zgodni co do tego, czy obserwowany obecnie trend zdoła się utrzymać.

Po zniesieniu kwotowania na rynku buraka cukrowego i cukru ubiegłoroczna produkcja w Polsce wyniosła 2,3 mln ton cukru. Na krajowym rynku powstała nadwyżka przekraczająca 600 tys. ton. Ratunkiem dla branży może być eksport na rynki pozaunijne. Wymaga on jednak odpowiedniego zaplecza logistycznego i infrastrukturalnego. Krajowa Spółka Cukrowa wybuduje w gdańskim porcie nowy terminal, który umożliwi wysyłkę za granicę ok. 300 tys. ton cukru rocznie.

Na krajowym rynku spadają ceny cukru, a decydują o tym relatywnie niskie ceny cukru białego na świecie oraz duża produkcja w kampanii 2017/2018 wynosząca ok. 2,3 mln t – można przeczytać w comiesięcznym raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Zniesienie limitów produkcyjnych w krajach Unii Europejskiej spowodowało nadpodaż cukru na rynku. Przyczyniło się to z kolei do spadku cen, które okazują się najniższe od lat.

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wydał raport dotyczący rynku rolnego. Zawarto w nim informacje dotyczące m.in. rynku cukru. Duża podaż powoduje obniżki cen obserwowane od pewnego czasu. Jak dokładnie kształtował się rynek w 2017 roku?

Spożycie cukru w polskich gospodarstwach jest coraz mniejsze. Z danych GUS wynika, że w 2016 r. jedna osoba w gospodarstwie domowym konsumowała przeciętnie nieco ponad kilogram cukru miesięcznie.

Ministerstwo Finansów rozważa wprowadzenie opłat od cukru i soli

Ministerstwo Finansów chce chronić zdrowie Polaków nakładając nową daninę. Tym razem na cukier i sól.

Związek Producentów Cukru rozpoczyna kampanię edukacyjną pod hasłem „Uczymy jak słodzić”. Jej celem jest uświadomienie, że składnik ten jest produktem w pełni naturalnym i potrzebnym w zbilansowanej diecie, a w konsekwencji zmiana wizerunku cukru.

Produkcja cukru dla części plantatorów przy zniesieniu kwotowania buraków może przestać się opłacać. Będzie ograniczana, co może wywołać dołek na rynku i znaczne podwyżki cen cukru.

Strony

X