cukier

Zanim krystalicznie biały i idealnie słodki cukier trafi do cukiernic czy wypieków, musi przebyć długą drogę. Jednak co ciekawe, jego produkcja odbywa się w buraku cukrowym już na polu. Następnie z buraków, które trafiają do cukrowni, cukier jest wydobywany metodą tradycyjną.

W dniu 30 października br. oddano do użytku zmodernizowaną cukrownię w Środzie Wlkp. należącą do firmy Pfeifer & Langen Polska. W uroczystości wzięli udział licznie zaproszeni goście, a uroczystego, symbolicznego przecięcia wstęgi wspólnie z Prezesem Zarządu dr. Romanem Kubiakiem dokonali przedstawiciele wojewódzkich i lokalnych władz.

W ostatniej dekadzie nastąpił dynamiczny rozwój rynku żywności ekologicznej w Europie. W Polsce również widać rosnące zainteresowanie tym trendem rynkowym, zarówno gospodarstw rolnych, producentów, dystrybutorów, jak i konsumentów. Firmy korzystające z produktów rolno-spożywczych coraz większą uwagę przywiązują także do kraju, z którego pochodzą dary natury.

Ceny cukru na rynku okazują się najniższe w historii. Od początku roku spadły o jedną czwartą. Powodują one problemy u producentów buraków cukrowych, na co zwraca uwagę Międzynarodowa Konfederacja Europejskich Plantatorów Buraka.

Oryginalny słodki smak, uwielbiany na całym świecie, otrzymywany jest z cukru. Marka Diamant produkuje go wyłącznie z polskich buraków w lokalnych cukrowniach. W zgodzie z naturą powstaje tam najwyższej jakości krystaliczny cukier, który każdego dnia osładza życie milionom Polaków. Obecnie na opakowaniu pojawił się znaczek „Z POLSKICH BURAKÓW, W zgodzie ze środowiskiem” będący gwarancją pochodzenia i jakości produktu.

Cukry żelujące i fiksy ułatwiające przygotowanie domowych przetworów to kategoria, która pojawia się na paragonach w sklepach małoformatowych właściwie tylko przez kilka ciepłych miesięcy. Najwięcej transakcji z zakupem tego typu produktów notuje się w czerwcu – w szczycie sezonu na truskawki. Z danych CMR wynika, że w 2017 r. prawie 40% całorocznych wydatków klientów sklepów małoformatowych na środki do żelowania trafiło do kas właśnie w czerwcu. Produkty te pojawiają się na paragonach również w kolejnych miesiącach (aż do października), kiedy dojrzewają inne owoce sezonowe.

W ciągu 26 miesięcy średnie ceny kilograma cukru w sklepach spadły o prawie 32%. W badanym okresie najtaniej było w maju 2018 r. – 1,63 zł, a najdrożej – we wrześniu 2016 r. – 2,94 zł. Obniżki zaczęły się w grudniu ub. roku. Dobre wiadomości dla klientów mają związek z dużą produkcją w Polsce i w innych krajach, a także z deregulacją unijnego rynku. Dzięki niskim kosztom zakupu surowca, sieci handlowe coraz częściej decydują się na okazjonalne rabaty. Takie akcje zaczęły organizować nawet małe placówki, do niedawna ich unikające. Jednak specjaliści nie są zgodni co do tego, czy obserwowany obecnie trend zdoła się utrzymać.

Po zniesieniu kwotowania na rynku buraka cukrowego i cukru ubiegłoroczna produkcja w Polsce wyniosła 2,3 mln ton cukru. Na krajowym rynku powstała nadwyżka przekraczająca 600 tys. ton. Ratunkiem dla branży może być eksport na rynki pozaunijne. Wymaga on jednak odpowiedniego zaplecza logistycznego i infrastrukturalnego. Krajowa Spółka Cukrowa wybuduje w gdańskim porcie nowy terminal, który umożliwi wysyłkę za granicę ok. 300 tys. ton cukru rocznie.

Na krajowym rynku spadają ceny cukru, a decydują o tym relatywnie niskie ceny cukru białego na świecie oraz duża produkcja w kampanii 2017/2018 wynosząca ok. 2,3 mln t – można przeczytać w comiesięcznym raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Zniesienie limitów produkcyjnych w krajach Unii Europejskiej spowodowało nadpodaż cukru na rynku. Przyczyniło się to z kolei do spadku cen, które okazują się najniższe od lat.

Strony

X