Świąteczne inspiracje od Galeo

Nowości FMCG

Świąteczne inspiracje od Galeo

29 listopada 2017

Co podać w Wigilię? Coś tradycyjnego czy nowoczesnego? Galeo podpowiada połączenie obu nurtów w trzech przepisach opracowanych przez Macieja Wawryniuka, doradcę kulinarnego marki. Na przystawkę proponujemy obowiązkowe śledzie,  ale podane na sałatce z pieczonych buraków i jarmużu. Jako danie główne – „suflet”  z rybą. Ta propozycja może przypaść do gustu nawet tym, którzy za nią nie przepadają. Na deser doskonale sprawdzi się klasyczna kutia.

Śledzie z pieczonymi burakami i jarmużem  

Składniki: 5 średnich czerwonych buraków, 6 liści jarmużu, 1 czerwona cebula, 6-8 filetów z surowych śledzi, 2-3 łyżki mąki, 4 łyżki oliwy, 4 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki miodu, olej do smażenia, sól do smaku chili Galeo, koperek Galeo, majeranek Galeo, pieprz Galeo, sól.

 Przygotowanie: 1) Buraki owinąć w folię aluminiową i piec przez 90 minut w temperaturze 180 stopni. 2) Jarmuż porwać i zblanszować w osolonej wodzie, następnie odcedzić. 3) Do jarmużu dodać pokrojone w cząstki, pieczone buraki oraz cebulę pociętą w grube piórka cebulę i wymieszać. 4) Filety ze śledzi doprawić solą, pieprzem i majerankiem, oprószyć mąką i usmażyć. 5) Smażone śledzie podawać na sałatce z buraków i jarmużu. Przed podaniem polać oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i miodem, doprawioną chili i koperkiem. 

Czas przygotowania: 30 min. + czas pieczenia buraków   Danie dla 4-6 osób, koszt: ok. 26 zł.

 Rybny „suflet”

Składniki: 800 g ziemniaków, 400 g świeżego szpinaku, 1 cebula, 100 g masła, 150 ml mleka, 500 g filetu z łososia/sandacza/pstrąga tęczowego, 6-10 jajek, czosnek Galeo, natka pietruszki Galeo, koperek Galeo, pieprz Galeo, sól.

Przygotowanie: 1) Ziemniaki ugotować i odcedzić. Dodać masło oraz mleko i ubijać do uzyskania puszystego purée. Doprawić solą i pieprzem.  2) Szpinak podsmażyć na maśle. Dodać usmażoną na złoto, pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawić .czosnkiem, pieprzem i solą.  3) W żaroodpornych kokilkach ułożyć szpinak, na nim kawałki ryb oprószyć koperkiem oraz natką pietruszki i przykryć purée ziemniaczanym, wymieszanym z ubitym białkiem. 4) Piec ok. 15-20 min. w temperaturze 185 stopni. 5) Podawać z cytryną.

Czas przygotowania: 60 min. Danie dla 6 osób, koszt: w zależności od wybranej ryby. 

Kutia

Składniki: 500 g pszenicy, 300 g maku, 100 g włoskich orzechów, 100 g obranych migdałów , 100 g rodzynek, 100 ml miodu, 2 łyżki suszonych skórek z pomarańczy, cynamon Galeo, cukier wanilinowy Galeo.

Przygotowanie: 1) Namoczoną pszenicę gotować przez ok. 2 godz. 2) Mak wypłukać i gotować ok. 30 min., następnie zmielić przez maszynkę 2-3 razy. 3) Mak wymieszać z ugotowana pszenicą, dodać miód, posiekane orzechy i migdały, rodzynki oraz skórkę z pomarańczy. Doprawić cynamonem i cukrem wanilinowym.

Czas przygotowania: 150 min. Danie dla 10-12 osób, koszt: ok. 27 zł.