Sposób FRoSTY na… krem z groszku z twistem

Kampanie

Sposób FRoSTY na… krem z groszku z twistem

Krem z groszku w nowej odsłonie? Zaskocz domowników niespotykanym połączeniem i zamiast grzanki zaserwuj im… chrupiące paluszki rybne.

Nie ma nic gorszego niż nuda w kuchni. Na szczęście, czasem wystarczy tylko mała zmiana, aby znane potrawy nabrały niespotykanego dotąd smaku. FRoSTA  przedstawia swój sposób na klasyczny krem z groszku. Kultowe, uwielbiane przez pokolenia Złote paluszki rybne FRoSTY występują tu w duecie z delikatną, gęstą zupą. Połączenie, uzupełnione orzeźwiającym sosem  miętowym, sprawdzi się jako sycący, łatwy do przygotowania obiad, który posmakuje każdemu.

Złote paluszki rybne w kremie z groszku – przepis Bartosza Liska – szefa kuchni warszawskiego Lokalu na rybę

Składniki:

•             1 opakowanie Złotych paluszków rybnych FRoSTY

Bulion warzywny:

•             3 marchewki

•             1/4 selera

•             liście pora

•             1 korzeń pietruszki

•             10 ziaren ziela angielskiego

•             2 liście laurowe

•             1,5 l wody

Zupa krem:

•             750 ml bulionu warzywnego

•             450 g mrożonego zielonego groszku

•             biała część pora

•             1 cebula czosnkowa

•             4 ząbki czosnku

•             2 łyżki masła

•             3 łyżki oleju rzepakowego

•             sól

•             pieprz

Sos miętowy:

•             150  g gęstego jogurtu

•             3 gałązki świeżej mięty

•             szczypta soli

•             szczypta pieprzu

•             liście  mięty do przystrojenia

Przygotowanie:

1. Pokrój warzywa do bulionu, zalej wodą, dodaj przyprawy i gotuj pod przykryciem aż zmiękną.

2. Odcedź bulion.

3. Pokrój warzywa do zupy krem: por w plasterki, cebulę w kostkę, czosnek drobno  posiekaj i podsmaż je na oleju.

4. Dodaj groszek i gorący bulion.  Gotuj około 10 minut aż groszek zmięknie, ale nie straci koloru.

5. Zblenduj zupę na krem i dopraw do smaku.

6. Przygotuj sos miętowy: liście mięty utrzyj w moździerzu, wymieszaj z jogurtem i dopraw do smaku solą i pieprzem.

7. Upiecz Złote paluszki rybne w piekarniku zgodnie ze sposobem przygotowania podanym na opakowaniu.

8. Zupę wlej do talerza, włóż 2 paluszki i ozdób sosem miętowym oraz listkami mięty.