Unijny eksport serów

Aktualności

Unijny eksport serów

10 lutego 2020

  • #eksport żywności
  • #ser
  • #ser żółty

Według danych Eurostatu unijny eksport serów wzrósł w okresie I-XI 2019 o 5% rok do roku w ujęciu wolumenowym, przy stabilizacji unijnej produkcji (+0,1% w I-XI 2019). Niemniej, skala wzrostu jest znacznie słabsza niż w przypadku pozostałych kategorii mleczarskich. Rynek serów napędza ich wyższa sprzedaż do Japonii, po wejściu w życie umowy dot. wolnego handlu UE z tym krajem w 2019.

Po rekordowym w ujęciu miesięcznym eksporcie w październiku 2019 (83 tys. t, +11% rok do roku) dynamika sprzedaży serów na rynki trzecie wyhamowała jednak do +6,6% (76 tys. t). Mimo iż utrzymywał się silny wzrost eksportu do Japonii, to spadki odnotowano w przypadku sprzedaży do USA (-9% r/r i -16% r/r odpowiednio w październiku i listopadzie po wzroście o 3,7% r/r w 1-3 kwartałach 2019). Powodem jest nałożenie w październiku ceł przez Stany Zjednoczone na wybrane produkty rolne z UE, m.in. niektóre rodzaje serów, w odwecie za subwencje UE dla Airbusa. Przez dodatkowe cła w największym stopniu ucierpiała sprzedaż włoskich serów dojrzewających, głównie – Grana Padano i Parmigiano Reggiano. Ich eksport z UE do Stanów Zjednoczonych zmalał w październiku i listopadzie 2019 łącznie o 45% w skali roku.

Źródło: Agro Nawigator PKO Banku Polskiego

Foto: Pixabay