Spadek produkcji soku pomarańczowego

Aktualności

Spadek produkcji soku pomarańczowego

07 lutego 2020

  • #produkcja żywności
  • #sok pomarańczowy

Według USDA światowa produkcja soku pomarańczowego w sezonie 2019/2020 (w ekwiwalencie soku brix 65o) zmniejszyć się może o 17% rok do roku, do 1,7 mln t, głównie w wyniku spadku produkcji w Brazylii o 25%. Brazylia odpowiada za blisko 60% światowej produkcji i za ¾ światowego eksportu soku pomarańczowego. Susze i wysokie temperatury we wrześniu i październiku spowodowały straty w brazylijskich uprawach.

Mimo spadku produkcji zapasy soku pomarańczowego w Brazylii są wysokie, co jest konsekwencją silnego wzrostu produkcji w poprzednim sezonie, i wpływają łagodząco na ceny soków. Jednak według CEPEA (Centro de Estudos Avançados em Economia Aplicada), w nadchodzącym bieżącym sezonie ograniczenie produkcji w Brazylii może być relatywnie większe niż wzrost zapasów, co może być czynnikiem oddziałującym w kierunku wzrostu cen soku w 2020 r.

Źródło: Agro Nawigator PKO Banku Polskiego

Foto: Pixabay