Produkcja żywności w styczniu br.

Aktualności

Produkcja żywności w styczniu br.

26 lutego 2020

  • #produkcja żywności

W styczniu 2020 r. w porównaniu do analogicznego miesiąca 2019 r. w dziale artykuły spożywcze obniżyła się produkcja m.in.: cukru (o 76,3%), konserw wołowych i cielęcych (o 63,4%), konserw wieprzowych (o 34,7%), owoców i orzechów mrożonych (o 29,7%), jadalnej soli kamiennej (o 29,2%), tuszek drobiowych (o 21%), soków z owoców i warzyw (o 19,9%), zup, bulionów i preparatów do nich (o 19,9%) i ryb morskich mrożonych (o 18,5%) – podaje Główny Urząd Statystyczny.

W styczniu 2020 r. w porównaniu do analogicznego miesiąca 2019 r. w działach artykuły spożywcze oraz napoje zwiększyła się produkcja: octu (o 38,7%), gotowych posiłków i dań na bazie mięsa (o 24,2%), kasz i mączek z pszenicy (o 14,1%), soli warzonej (o 14,1%), serów podpuszczkowych dojrzewających (o 13,4%), gotowej karmy dla zwierząt domowych (o 10,4%), cukierków czekoladowanych (o 9,9%), kasz i grysików gryczanych (o 9,3%), śmietany normalizowanej (o 9,1%) i kawałków drobiowych (o 4,5%).

W stosunku do miesiąca poprzedniego, w styczniu 2020 r. w dziale Artykuły spożywcze zanotowano wzrost produkcji m.in. dla konserw drobiowych (o 54,3%), czekolady (o 36,3%), jogurtu (o 35%), kasz i grysików jęczmiennych (o 34,7%), jadalnej soli kamiennej (o 29,4%), konserw rybnych (o 22,2%), makaronu (o 16,2%), owoców i orzechów mrożonych, gotowanych i niegotowanych (o 14,7%), mleka i śmietany w postaci stałej (o 13,4%).

Spadek produkcji w styczniu 2020 r. w porównaniu do grudnia 2019 r. odnotowano dla m.in.: cukru (o 94%), konserw wołowych i cielęcych (o 61,8%), wódki czystej (o 34,3%) i ryb morskich mrożonych (o 33,9%).

Foto: Pixabay