Jubileuszowa Gala „Poradnika Handlowca”

Aktualności

Jubileuszowa Gala „Poradnika Handlowca”

10 maja 2018 r. w Auli Artis z Poznaniu odbyła się jubileuszowa Gala „Poradnika Handlowca” oraz „Poradnika Restauratora”. Tegoroczna Gala zgromadziła rekordową ilość ponad 300 gości, wszystkich najważniejszych top managerów z branży FMCG oraz HoReCa, reprezentujących zagraniczne i krajowe sieci detaliczne, dystrybutorów, producentów oraz handlowców. Nie zabrakło również uznanych szefów kuchni i właścicieli obiektów gastronomicznych.

Tegoroczna Gala powiązana była z obchodami 25-lecia istnienia na rynku prasy handlowej „Poradnika Handlowca” – znanego i cenionego przez Czytelników tytułu prasowego. Jak co roku w trakcie Gali nagrodzono wyróżniających się handlowców oraz sieci handlowe. Po raz pierwszy w 25-letniej historii „Poradnika Handlowca” statuetki Hermesów wręczono również producentom – nagrodzonych wybrali w głosowaniu przedstawiciele handlu niezależnego.

Część oficjalną w wypełnionej do ostatniego miejsca Auli Artis poprowadził Maciej Kurzajewski, znany prezenter telewizyjny. Zaproszonych gości powitali Prezes Wydawnictwa Wiesław Generalczyk, a także Redaktorzy Naczelni – Rafał Boruc oraz jego zastępca Jacek Ratajczak. Na scenie pojawili się także Jerzy Dudek – bramkarz Reprezentacji Polski oraz triumfator Ligi Mistrzów, a także dwaj wybitni szefowie kuchni Giancarlo Russo – ambasador włoskiej kuchni oraz Theofilos Vafidis – ambasador greckiej kuchni w Polsce.

Następnie przystąpiono do przyznawania Hermesów „Poradnika Handlowca” w poszczególnych kategoriach:

– W kategorii HANDEL NOWOCZESNY Z TRADYCJAMI kapituła przyznała 2 wyróżnienia, pierwszą statuetkę otrzymali Kazimiera i Jan Węglarz z Wodzisławia Śląskiego, właściciele 6 sklepów SPAR oraz Sklep Rolno-Spożywczy z Grodziska Wielkopolskiego prowadzony przez Andrzeja Nowackiego,

– W kategorii REGIONALNA SIEĆ DETALICZNA nagrodzono Delikatesy Ribena, statuetkę odebrał Michał Kuczkowski,

– W kategorii INNOWACYJNA SPRZEDAŻ PRODUKTÓW FMCG statuetkę Hermesa otrzymał P.K.N. Orlen S.A., nagrodę odebrał Wojciech Skoczylas, Dyrektor Biura Rozwoju Sprzedaży Pozapaliwowej PKN Orlen S.A.,

– W kategorii OGÓLNOPOLSKA SIEĆ DETALICZNA nagrodzono Delikatesy Centrum, nagrodę odebrała Dyrektor Generalna, Ewa Borowska,

– Przyznano także trzy nagrody w kategorii: OSOBOWOŚĆ HANDLU, otrzymali je: Daniel Grabka – Dyrektor Zakupów Netto Polska, Jarosław Brudnicki – Dyrektor zakupów i członek zarządu POLOmarket oraz Ronan Martin – Wiceprezes Carrefour Polska,

– Specjalnego Heremesa „Poradnika Handlowca” otrzymała Hanna Dublaga, właścicielka sklepu spożywczego z Poznania, która została poszkodowana w wyniku wybuchu gazu w kamienicy na poznańskim Dębcu.

Po raz pierwszy w 25-letniej historii „Poradnika Handlowca” nagrodą Hermesa wyróżniono także producentów branży FMCG. W imieniu handlu tradycyjnego uhonorowano najbardziej cenione marki branży FMCG – wytwórców, którzy od lat dostarczają swoje wyroby do sklepów w Polsce. Nagrodzonych wyłoniło głosowanie trwające przez marzec i kwiecień bieżącego roku.

Przy okazji świętowania jubileuszu nie mogło zabraknąć tortu 25-lecia. Zaproszonym gościom czas umilił również występ gwiazdy wieczoru, legendy polskiego swingu i bluesa – Shakin’Dudi.

W tym roku gościliśmy również Dżenneta Bogdanowicz, bowiem nagrodzona w 2017 r. Hermesem „Poradnika Restauratora” Tatarska Jurta w Kruszynianach spłonęła w nocy z 30 kwietnia na 1 maja. Zachęcamy do wsparcia i pomocy dla właścicieli, którzy nie poddają się i już aktywnie myślą o odbudowie. Darowizny można dokonywać na konto: Regionalne Centrum Kultury Tatarów Polskich ASMAN 81 1020 1332 0000 1102 0614 3541 z dopiskiem „Odbudujmy Tatarską Jurtę”.

Na zdjęciu od prawej: Hanna Dublaga, Ronan Martin, Mariusz Wojtasiński, Daniel Grabka, Ewa Borowska, Wojciech Skoczylas, Michał Kuczkowski, Andrzej Nowacki, Kazimiera Węglarz, Wiesław Generalczyk, Rafał Boruc.