Jesteś tutaj

Warzywa spod osłon ucierpiały od upałów

Powoli mija trudny dla wszystkich grup towarowych sezon uprawowy. Upały, susza, gradobicia, klęska urodzaju w sadach to niektóre z plag. Jedynie wiosenne przymrozki oszczędziły rolników w tym roku, ale i w tym przypadku wywołały negatywny skutek – nadprodukcja jabłek i niskie ceny. Z kolei od upałów ucierpiały warzywa spod osłon. Warzywa gruntowe szczególnie kapustne dotknęła klęska suszy. Ma to obecnie odzwierciedlenie w poziomie cen wyższych niż w latach ubiegłych jeśli chodzi o warzywa i katastrofalnie niskich w przypadku jabłek i śliwek. Na przełomie września i października zaobserwowaliśmy znaczący wzrost cen warzyw krajowych spod osłon – to upały spowodowały gotowanie się roślin w szklarniach i tunelach. Rosnące ceny krajowych warzyw spod osłon uruchomiły import tychże z Hiszpanii.

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Polska jest siódmym producentem borówek na świecie – poinformowała we wtorek Dominika Kozarzewska z Fundacji Promocji Polskiej Borówki. Jest to również nasz drugi – po jabłkach – owoc eksportowy.

Według danych GUS, krajowa produkcja mrożonych warzyw w dużych przedsiębiorstwach, od lipca 2018 r. do października 2018 r. zmniejszyła się łącznie o 20%, a marynat warzywnych o 33% rok do roku, czyli bardziej niż wskazywałyby na to zmiany po stronie produkcji surowca.

X

Przeczytaj również