Jesteś tutaj

Unia Europejska popiera trend niskoalkoholowy

Komisja Europejska zamierza znowelizować unijną dyrektywę dotyczącą opodatkowania akcyzą wyrobów alkoholowych. Na zmianach prawnych najwięcej mają zyskać producenci cydru oraz niskoalkoholowych piw.

Niewielkie firmy produkujące cydr, których roczna produkcja nie przekracza 15 tys. hektolitrów trunku, będą mogli liczyć na obniżoną nawet o połowę stawkę akcyzy. Przy okazji zmiany zapisów dyrektywy zdefiniowano także cydr, jako napój o zawartości alkoholu w granicach 1,2 do 8,5 proc., uzyskiwanego wyłącznie w wyniku fermentacji soku jabłkowego lub gruszkowego.

Proponowane zmiany dotyczą też piwa. Na produkty browarnicze do 3,5 proc. zawartości alkoholu państwa członkowskie będą mogły nakładać niższą akcyzę – poniżej poziomu minimalnego. Dotychczas limit ten wynosił 2,8 proc. Zmiana ta ma spowodować wzrost zainteresowania konsumentów piwami niskoalkoholowymi.

Źródło: Dziennik Gazeta Prawna

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Komisja Europejska przedstawiła projekt, mający chronić pozycję dostawców w ich kontaktach z sieciami handlowymi. Proponowane zmiany mają wzmocnić pozycję małych i średnich przedsiębiorstw wobec sieci detalicznych.

Władze unijne zamierzają lepiej chronić dostawców żywności do sklepów. Przepisy ograniczające nieuczciwe praktyki stosowane przez sieci handlowe, skierowane są głównie dla firm z sektora MŚP. Projekt znajduje się aktualnie w fazie konsultacji społecznych, które potrwają do 12 czerwca br. Nowe przepisy mają w Polsce uzupełnić zapisy ustawy o przewadze kontraktowej.

X