Jesteś tutaj

Unia Europejska popiera trend niskoalkoholowy

Komisja Europejska zamierza znowelizować unijną dyrektywę dotyczącą opodatkowania akcyzą wyrobów alkoholowych. Na zmianach prawnych najwięcej mają zyskać producenci cydru oraz niskoalkoholowych piw.

Niewielkie firmy produkujące cydr, których roczna produkcja nie przekracza 15 tys. hektolitrów trunku, będą mogli liczyć na obniżoną nawet o połowę stawkę akcyzy. Przy okazji zmiany zapisów dyrektywy zdefiniowano także cydr, jako napój o zawartości alkoholu w granicach 1,2 do 8,5 proc., uzyskiwanego wyłącznie w wyniku fermentacji soku jabłkowego lub gruszkowego.

Proponowane zmiany dotyczą też piwa. Na produkty browarnicze do 3,5 proc. zawartości alkoholu państwa członkowskie będą mogły nakładać niższą akcyzę – poniżej poziomu minimalnego. Dotychczas limit ten wynosił 2,8 proc. Zmiana ta ma spowodować wzrost zainteresowania konsumentów piwami niskoalkoholowymi.

Źródło: Dziennik Gazeta Prawna

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Francuski wiceminister środowiska Brune Poirson stwierdził, że do końca bieżącego roku nad Sekwaną zostanie wprowadzony zakaz stosowania dwutlenku tytanu (E171) do produkcji żywności. Francuzi chcą przekonać Komisję Europejską do wprowadzenia podobnego rozwiązania powołując się na szkodliwość tej substancji dla zdrowia człowieka.

Polscy producenci masła orzechowego czy mleka kokosowego nie mogą spać spokojnie. Wszystko przez nowe unijne regulacje zabraniające stosowania nazw sugerujących produkty mleczne dla produktów pochodzenia roślinnego.

X