Jesteś tutaj

Mondelēz International poszerza pogram zrównoważonego pozyskiwania pszenicy

Mondelēz International ogłasza rozszerzenie programu Harmony, związanego z pozyskiwaniem pszenicy w sposób zrównoważony, tak aby do 2022 r. inicjatywa objęła wszystkie ciastka produkowane w Unii Europejskiej. Obecnie jest to 60% ciastek. Harmony to kolejny, obok Cocoa Life, program Mondelēz International wspierający zobowiązania firmy dotyczące ograniczenia negatywnego wpływu produkcji na środowisko naturalne.

Do 2022 r. roczna zrównoważona produkcja pszenicy pod szyldem Harmony, programu zainicjowanego przez Mondelēz International już 10 lat temu, zwiększy się do ponad 280 tys. ton. Pozwoli to pokryć zapotrzebowanie na pszenicę niezbędną do produkcji całego europejskiego portfolio ciastek Mondelēz International, w tym marek takich, jak belVita, Milka czy Barni (Lubisie). W Polsce, do marek międzynarodowych, które biorą udział w programie Harmony, do końca 2018 r. dołączą Delicje i Petitki Biszkopty. Obecnie inicjatywa obejmuje 1,7 tys. rolników, 13 młynów i 21 spółdzielni rolniczych na sześciu rynkach (Belgia, Czechy, Francja, Hiszpania, Polska i Włochy).

Kategoria: 

Podobne artykuły

Mondelēz International, wiodący producent branży spożywczej i lider rynku czekolady (18,4%*), ciastek markowych (12,4%**) i kawy (23,4%*) w Polsce, planuje stworzenie nowego, strategicznego Centrum Badań i Rozwoju w rejonie Wrocławia. Będzie to kolejna inwestycja koncernu w tym regionie Polski, gdzie znajdują się już dwie fabryki w Skarbimierzu i jedna w Bielanach Wrocławskich, zatrudniające ponad 1400 osób.

Marki należące do koncernu Mars posiadają 90 proc. rynku gum do żucia w Polsce. Kawałek liczącego 580 mln zł rynku chce przejąć Mondelēz. 

X