Jesteś tutaj

Mondelēz International poszerza pogram zrównoważonego pozyskiwania pszenicy

Mondelēz International ogłasza rozszerzenie programu Harmony, związanego z pozyskiwaniem pszenicy w sposób zrównoważony, tak aby do 2022 r. inicjatywa objęła wszystkie ciastka produkowane w Unii Europejskiej. Obecnie jest to 60% ciastek. Harmony to kolejny, obok Cocoa Life, program Mondelēz International wspierający zobowiązania firmy dotyczące ograniczenia negatywnego wpływu produkcji na środowisko naturalne.

Do 2022 r. roczna zrównoważona produkcja pszenicy pod szyldem Harmony, programu zainicjowanego przez Mondelēz International już 10 lat temu, zwiększy się do ponad 280 tys. ton. Pozwoli to pokryć zapotrzebowanie na pszenicę niezbędną do produkcji całego europejskiego portfolio ciastek Mondelēz International, w tym marek takich, jak belVita, Milka czy Barni (Lubisie). W Polsce, do marek międzynarodowych, które biorą udział w programie Harmony, do końca 2018 r. dołączą Delicje i Petitki Biszkopty. Obecnie inicjatywa obejmuje 1,7 tys. rolników, 13 młynów i 21 spółdzielni rolniczych na sześciu rynkach (Belgia, Czechy, Francja, Hiszpania, Polska i Włochy).

Kategoria: 

Podobne artykuły

7 maja br. Mondelēz International, Inc. i D.E Master Blenders 1753 B.V. ogłosiły zamiar połączenia w jedną organizację tych części swoich firm, które działają na rynku kawy. W wyniku połączenia powstanie wiodąca, globalna firma skupiona na wytwarzaniu tego produktu. Nowa firma, która zostanie nazwana Jacobs Douwe Egberts (JDE), będzie miała swoją centralę w Holandii.

Mondelēz International ogłosił roczny raport społecznej odpowiedzialności biznesu „Well-being 2014”. Strategia światowego lidera w produkcji przekąsek skupia się na 4 obszarach: odpowiedzialnego pozyskiwania surowców, promowania lepszych wyborów żywieniowych i sięgania po przekąski w racjonalny sposób, bezpieczeństwa pracowników i produktów oraz współpracy ze społecznościami lokalnymi.

X

Przeczytaj również