Jesteś tutaj

Drugi „Raport Zrównoważonego Rozwoju” Carlsberg Polska

Redukcja emisji dwutlenku węgla do 3,03 kg/hl, spadek zużycia wody o 2,6%, zminimalizowanie liczby wypadków pracowników oraz wkład w budżet polskiej gospodarki na poziomie ponad 6 mld zł. To niektóre dane za rok 2017, zaprezentowane przez Carlsberg Polska w drugim „Raporcie Zrównoważonego Rozwoju”.

– W Polsce w latach 2010-2017 przekazaliśmy do budżetu państwa ok. 6,02 mld. zł, z czego  podatek akcyzowy stanowił 4,7 mld. zł. Dzięki działalności Carlsberg Polska powstało pośrednio ponad 12 tys. miejsc pracy w branżach powiązanych, np. rolnictwie, logistyce, handlu i gastronomii – mówi Beata Ptaszyńska – Jedynak, dyrektor ds. komunikacji Carlsberg Polska.

Ograniczenie emisji dwutlenku węgla oraz zużycia wody to duże wyzwania dla przemysłu. Carlsberg Polska od lat z powodzeniem wdraża rozwiązania służące poprawie parametrów swoich browarów w tym zakresie. W 2017 r. poziom emisji CO2 w browarach Carlsberg Polska spadł z 3,07kg/hl do 3,03kg/hl. Średnie zużycie wody w Carlsberg Polska wynosi 2,98 hl/ na hl gotowego piwa. Dzięki zastosowanym rozwiązaniom Carlsberg Polska, może pochwalić się spadkiem zużycia wody względem 2016 r. o 2,6 proc., zaś od 2010 r. zmalało ono aż o 17,7 proc.

Bezpieczeństwo pracowników to bardzo ważny aspekt działalności browarów Carlsberg Polska. Dzięki wdrożonym programom takim jak m.in. Bezpieczna Piątka czy Bezpieczne Auto Carlsberga w 2017 zredukowano wypadki pracowników skutkujące zwolnieniem lekarskim o blisko 50 proc. W browarach Bosman i Okocim w 2017 nie odnotowano żadnego wypadku tego typu.

Ambitne cele określone w 2017 r. w strategii  „Together Towards ZERO” zakładają do 2030 r. zero śladu węglowego, zero marnowania wody – w tym ograniczenie jej zużycia o 50 proc.,  zredukowanie do zera liczby wypadków w browarach, a także zero nieodpowiedzialnej konsumpcji alkoholu co przekłada się m.in. na  zapewnienie konsumentom dostępu do bezalkoholowych wariantów piw Grupy Carlsberg.

Kategoria: 

Podobne artykuły

Grupa Carlsberg ogłosiła nowe cele zrównoważonego rozwoju pod hasłem „Together Towards ZERO”, które stanowią ambitne odniesienie dla branży. Zakładają one, że do 2030 r. Grupa zminimalizuje emisję dwutlenku węgla do zera, obniży o połowę zużycie wody w browarach, zredukuje do zera liczbę wypadków we wszystkich swoich lokalizacjach na świecie oraz zapewni konsumentom 100 proc. możliwości wyboru bezalkoholowych wariantów piw.

Stosując techniki  w stylu iście z „Jurassic Park” naukowcy i piwowarzy Carlsberga odtworzyli pierwsze na świecie piwo uwarzone z zastosowaniem czystych kultur drożdży opracowanych w Laboratorium Carlsberga w 1883 roku. Żywe komórki pierwszych czystych drożdży zachowały się w odnalezionej w piwnicach Carlsberga butelce piwa, w której przetrwały aż 133 lata!

X

Przeczytaj również