8 listopada  – Międzynarodowy Dzień Śniadania

Aktualności

8 listopada – Międzynarodowy Dzień Śniadania

07 listopada 2014

Polacy nie wyobrażają sobie pierwszego posiłku bez kanapki z wędliną i pomidorem, natomiast mieszkańcy południa Europy bez słodkiej bułki i kawy. 8 listopada obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Śniadania, z tej okazji, organizatorzy programu „Śniadaniowa Klasa” przybliżają menu śniadaniowe innych krajów.

Dlaczego jedzenie śniadania jest ważne w każdym miejscu na kuli ziemskiej? W czasie snu organizm człowieka zużywa zapasy, co objawia się znużeniem przez cały dzień. Jeżeli nie dostarczymy odpowiedniej ilości kalorii organizmowi do godziny po przebudzeniu, odczuwać możemy zmęczenie i brak koncentracji. To co wybieramy na śniadanie, jest uwarunkowane wieloma czynnikami: szerokością geograficzną, tradycją, dostępnością produktów, czy stylem życia jaki prowadzimy.

Klimatyczne śniadania

Wysokie temperatury na południu Europy przyczyniają się do tego, że śniadania jada się lekkie (zazwyczaj croissant z dżemem lub miodem, kawa)  w przeciwieństwie do Północy, gdzie niższe temperatury zmuszają do większej kaloryczności posiłków. Przykładowo angielskie śniadanie ma wartość energetyczną przekraczającą 800 kcal (jajka na bekonie, wieprzowe parówki, owsianka, fasola w sosie, tosty i smażone placki ziemniaczane). Podobnie odżywiają się Amerykanie, którzy do menu angielskiego, dorzucają smażone ziemniaki z cebulą, jajkami i wołowiną albo w wersji „na słodko” – naleśniki z gęstym syropem klonowym.

Postaw na pieczywo

Pieczywo w dalszych ciągu jest jednym z podstawowych składników menu śniadaniowego. W wielu krajach spożywa się rano produkty zbożowe.  Francuz zacznie dzień od bagietki, Arab – od pity (płaskiego pszennego placka), Meksykanin od tortilli, a Polak od kanapki. Po pieczywo sięgamy niemal odruchowo, gdyż jest podstawowym źródłem cukrów. Spożywanie chleba, zwłaszcza z mąki pełnoziarnistej – razowej i na zakwasie, nie powoduje otyłości. W pieczywie bowiem jest więcej błonnika pokarmowego niż w  owocach i warzywach.

– Pieczywo zawiera wszystkie niezbędne składniki energetyczne, budulcowe i regulujące. Dodatkowo ziarna pszenicy i żyta zawierają 1,5–2% tłuszczu, a ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki niemu przyswajane są minerały i witaminy znajdujące się w posiłku – mówi Małgorzata Sienkiewicz, Dyplomowany Technolog Żywności z Z.T. “Bielmar”, organizator ogólnopolskiej akcji edukacyjnej „Śniadaniowa Klasa” – Warto wybierać produkty zawierające dobre tłuszcze. Należy zamienić tłuste mięsa i wędliny na tłuste ryby morskie, smalec i masło na dobre oleje roślinne, np. margarynę „Śniadaniową Klasyczną”, a śmietanę na odtłuszczony jogurt. Nasz organizm nie może wytwarzać (syntetyzować) korzystnych dla naszego zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego musimy je dostarczać w każdym posiłku.

Od jajka do…

Jajka w różnej postaci je się prawie wszędzie. Nie tylko jajecznica, omlet, sadzone czy gotowane królują na stołach. Podawane w Anglii jajka po szkocku, są zawinięte w mięso mielone. Jajka poszetowe serwowane np. w Niemczech, wbijane są do wrzącej wody zamiast do szklanki. W Meksyku tradycyjne sadzone podawane jest na kukurydzianej tortilli z  ostrą salsą.

Mleko i produkty mleczne

Mleko i produkty mleczne są źródłem wapnia, witaminy A i D oraz ryboflawiny. Jest to produkt, którego w porównaniu do jajka, nie dostaniemy na śniadanie np. w Chinach, Japonii czy Polinezji. W tym przypadku nie chodzi o dostępność produktu, a o genetykę. Laktoza, główny składnik mleka, nie jest tolerowany przez organizmy Azjatów. W Europie natomiast produkty pochodzenia mlecznego są częstym gościem na śniadaniowych stołach.

Śniadania pomimo tego, że podparte tradycją w każdym zakątku świata, nadal jest posiłkiem o którym często zapominamy. Warto o nim przypominać nie tylko od święta, nawet jeżeli wypada w dzień  w pełni dedykowane właśnie jemu.

Inspiracje na międzynarodowe śniadania można znaleźć na stronie www.sniadaniowaklasa.pl lub na fanpage „Co na śniadanie”.