Główny Urząd Statystyczny opublikował wyniki za ostatni miesiąc wakacji. W raporcie czytamy, że ceny towarów i usług konsumpcyjnych w sierpniu 2017 r. w stosunku do lipca obniżyły się o 0,1% (w tym towarów – o 0,3%, przy wzroście cen usług – o 0,2%). Ogółem jednak w porównaniu do 2016 r. utrzymuje się tendencja do wzrostu cen. Żywność i napoje bezalkoholowe od stycznia tego roku do sierpnia zdrożały o 3,7 %. Największy wpływ na to miał wzrost cen transportu. Według danych GUS, w porównaniu do lipca najbardziej potaniały warzywa (o 8,1%), owoce (o 4%) i cukier (o 2,2%). Za ryż konsumenci płacili mniej o 0,7%, natomiast za ryby i owoce morza o 0,1%. Najbardziej podrożało masło (o 8,7%) i tłuszcze roślinne (o 1,2%). Odnotowano podwyżki cen artykułów z grupy „mleko, sery i jaja” (przeciętnie o 0,7%, w tym jogurtów, śmietany, napojów i deserów mlecznych – o 1,1%, jaj – o 0,9%, serów i twarogów – o 0,5% oraz mleka – o 0,4%). Więcej niż w poprzednim miesiącu płacono za makarony i produkty makaronowe (o 0,6%), a także pieczywo oraz mąkę (po 0,3%). Droższe niż w lipcu było również mięso (przeciętnie o 0,2%, w tym wędliny – o 0,7%, mięso wołowe i cielęce – o 0,3%, przy spadku cen mięsa drobiowego – o 0,6% i wieprzowego – o 0,2%). W sierpniu podrożały napoje bezalkoholowe (o 0,2%). Droższe było kakao i czekolada w proszku (o 0,5%), herbata (o 0,3%) i kawa (o 0,2%). Staniały natomiast soki owocowe i warzywne (o 0,4%), a także wódy mineralne i źródlane (o 0,1%).