Żurawina słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości i od stuleci wykorzystywana jest w medycynie i ziołolecznictwie. Jej niewielkie, czerwone owoce o orzeźwiającym, kwaskowatym smaku są bogactwem wielu cennych związków – takich jak witamina C czy flawonoidy. Dzięki temu może działać antyoksydacyjnie usuwając wolne rodniki i przyczyniając się do lepszego funkcjonowania i samopoczucia. Ponadto jest bogatym źródłem błonnika, pomagającego oczyszczać organizm ze szkodliwych toksyn.
Owoce żurawiny mają całą paletę kulinarnych zastosowań. Smakują pysznie podjadane prosto z paczki, ale również w postaci soku, przetworów, konfitur czy dżemów. Często stanowią również składnik deserów, a nawet mięsnych sosów czy pasztetów.
Żurawina Suszona Słodzona BIO KRESTO pochodzi z gospodarstw ekologicznych, w których duży nacisk kładzie się na ochronę środowiska, ze szczególnym uwzględnieniem jakości gleby, powietrza oraz wody. Jej produkcja odbywa się bez użycia środków ochrony roślin i nawozów sztucznych oraz innych chemicznych preparatów np. w postaci fumigacji chemicznej.
Ciekawostka: Żurawina pochodzi z Ameryki Północnej i zawdzięcza swoją nazwę żurawiom kanadyjskim.
Kontakt: VOG Polska Sp. z o.o., tel. 46 835 14 40