1 stycznia 2025 r. wchodzą w życie nowe przepisy dotyczące znakowania owoców, warzyw oraz niektórych przetworów owocowych i warzywnych, a także bananów. Wystawiając świeże owoce i warzywa na sprzedaż, należy stosować obowiązujące unijne i krajowe akty prawne dotyczące znakowania żywności.
Kluczowe zmiany:
▪ Włączenie kwestii jakości handlowej produktów sektora owoców i warzyw do ustawy o IHARS.
▪ Wprowadzenie definicji handlowca zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia 2023/2430.
▪ Upoważnienia dla ministra właściwego do spraw rynków rolnych do określenia obszarów produkcyjnych, na których możliwe będzie zwolnienie z wymogów norm handlowych.
▪ Rozszerzenie zakresu informacji gromadzonych w centralnym rejestrze podmiotów działających na rynku artykułów rolno-spożywczych.
▪ Uzupełnienie kompetencji wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych o nowe zadania.
▪ Określenie kompetencji Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych do publikowania wykazu zatwierdzonych handlowców.
▪ Doprecyzowanie przepisów karnych dotyczących faktur.
Inne zmiany wynikające ze specyfiki polskiego rynku:
▪ Przepisy umożliwiające IJHAR-S identyfikowanie celowych naruszeń przepisów prawa żywnościowego.
▪ Nadzór nad informacjami przekazywanymi w sposób inny niż w oznakowaniu artykułów rolno-spożywczych.
▪ Obligatoryjne opłaty za czynności wykonywane przez organy Inspekcji podczas kontroli granicznych.
▪ Udostępnianie przez Szefa Krajowej Administracji Skarbowej danych zgromadzonych w rejestrze zgłoszeń przewozu towarów dotyczących żywności.
Te zmiany mają na celu uporządkowanie przepisów o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz zapewnienie zgodności z nowymi regulacjami unijnymi.
źródło: GOV
oprac.: red.