W ubiegłym roku zmalały nakłady inwestycyjne w przemyśle spożywczym, osiągając poziom 7,92 mld zł, w stosunku do 7,96 mld zł w 2016 r. Wynika to ze zmian w profilu inwestycyjnym. Firmy zamiast budować nowe obiekty stawiają na modernizację już istniejących.
Spadek wartości inwestycji wyniósł rok do roku 0,6 proc. – wynika z danych Banku BGŻ BNP Paribas przygotowanych dla DGP. Spowodowane jest to rosnącymi kosztami produkcji, niepewnością sytuacji gospodarczej w najbliższym czasie oraz obawami o zmiany w prawie. Największy spadek wydatków zanotowano w przetwórstwie warzyw i owoców – o 24 proc.
Zmniejszenie nakładów inwestycyjnych wynika również ze zmiany profilu inwestycji. Istniejące już fabryki są rozbudowywane i modernizowane. W 2017 r. inwestycje w budynki zmalały o 11 proc., natomiast wydatki na maszyny wzrosły o ponad 10 proc.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Foto: Pixabay