Chłodnik to wyjątkowo orzeźwiająca zupa. Oryginalną odsłoną tradycyjnego chłodnika z botwinki jest jego zielone wydanie – z awokado, krewetkami i kremowym serkiem Hochland. Nie tylko zaskoczy ciekawą kompozycją składników, ale również niebagatelnym smakiem.
Ogórkowy chłodnik z awokado i krewetkami to doskonała opcja na lekki, ale bardzo pożywny posiłek w czasie lata. Świeży ogórek w połączeniu z awokado pobudza zmysły orzeźwiającym smakiem i zielonym kolorem. Serek kremowy Hochland z ziołami nadaje smaku i wyjątkowo aksamitnej konsystencji. Oryginalnym akcentem będą krewetki, podsmażane na białym winie. Do tego jeszcze szczypta pieprzu, listek mięty i gotowe.
Chłodnik ogórkowy z awokado i krewetkami
Czas przygotowania: 45 minut
Trudność: łatwy
Składniki: 3 długie ogórki szklarniowe, 4 trójkąciki z krążka serka kremowego Hochland z ziołami, 2 dojrzałe awokado, garść mięty, sok wyciśnięty z 1 cytryny, sól, pieprz
Krewetki: 15 krewetek, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, 1/2 posiekanej papryczki chili, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, sól, pieprz
Przygotowanie:
Ogórki obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w kawałki i wrzucamy do miski. Awokado obieramy i kroimy w kawałki, mieszamy ze wszystkim. Dodajemy świeżą miętę, sok z cytryny, sól, pieprz i serek kremowy Hochland z ziołami. Miksujemy na gładką konsystencję. Przykrywamy, chłodzimy około 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy krewetki: na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany czosnek oraz papryczkę chili, dorzucamy krewetki i zalewamy winem. Doprawiamy i gotujemy aż wino odparuje. Chłodnik podajemy z krewetkami, grzanką z bagietki, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i listkami świeżej mięty.