Firma Sokołów podejmuje wiele działań edukacyjnych i promujących zdrowy tryb życia wśród dzieci i młodzieży. Tematowi komponowania wartościowej diety najmłodszych poświęcone były kolejne warsztaty w Akademii Qulinarnej Sokołów, w których uczestniczyli influencerzy wraz z dziećmi. Odpowiedzi na kluczowe pytania dotyczące zasad żywienia dzieci udzieliła Michalina Klukowska, dietetyk kliniczny dziecięcy, a część kulinarną spotkania poprowadzili: Agata Gwiazdowska, szefowa kuchni specjalizująca się w żywieniu najmłodszych oraz Dominik Moskalenko, szef kuchni Sokołów.
Akademia Qulinarna Sokołów nie tylko promuje sztukę kulinarną zgodną z najnowszymi trendami, ale także, poprzez współpracę z ekspertami, podejmuje wiele ważnych tematów społecznych. – Zagadnienie właściwie zbilansowanej diety najmłodszych, która jest jednym z filarów zdrowego trybu życia, ma dla nas szczególne znaczenie – mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Podczas naszych kolejnych warsztatów w Akademii Qulinarnej Sokołów chcieliśmy przekazać rodzicom przydatną, profesjonalną wiedzę z tego obszaru. Zaprosiliśmy ich także do wspólnego gotowania z dziećmi. Jestem przekonany, że włączenie najmłodszych do przygotowania posiłków to doskonała i skuteczna zachęta do zdrowego odżywiania.
W pierwszej części spotkania Michalina Klukowska – dietetyk kliniczny dziecięcy, podzieliła się z uczestnikami swoją fachową wiedzą o zasadach właściwego odżywiania najmłodszych. Ekspertka mówiła między innymi o tym, jak wybierać dobre źródła składników odżywczych – w tym pełnowartościowego białka, jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne dziecka i jak łączyć produkty, by poprawić przyswajalność witamin i pierwiastków. Ważnym zagadnieniem było także to, na co zwracać uwagę, czytając skład produktów dla dzieci.
Te merytoryczne informacje stały się wprowadzeniem do kulinarnej części warsztatów, w której uczestnicy wspólnie z dziećmi przyrządzili zdrowe posiłki, idealne dla całej rodziny. Grupa, którą poprowadziła Agata Gwiazdowska – szefowa kuchni specjalizująca się w żywieniu najmłodszych, przygotowała tacosy z salsą mango i kabanosami, hot dogi, w których bułkę zastąpiła wydrylowana, grillowana cukinia oraz meksykańskie pierożki empanadas, wypełnione farszem z mozzarelli, warzyw i szynki. Zespół Dominika Moskalenko – szefa kuchni Sokołów, zaserwował między innymi kolorową sałatkę z parówkami, danie makaronowe z warzywami oraz corn dogi z kiełbaską.
Nieodłącznym składnikiem wszystkich dań były wędliny z linii Sokoliki, które Sokołów stworzył z myślą o najmłodszych konsumentach. To produkty z czystym, krótkim składem, bez sztucznych konserwantów, o wysokiej mięsności i delikatnym smaku
– Tym razem gotowaliśmy bez określonych przepisów – zaznacza Marcin Bałanda. – W ten sposób chcieliśmy zachęcić naszych gości – oczywiście także tych najmłodszych, do wykazania się kulinarną inwencją i sięgania po ich ulubione produkty. Naszym celem było także pokazanie, że z użyciem prostych, a jednocześnie wartościowych składników, takich jak między innymi warzywa i wędliny Sokoliki, można szybko i łatwo „wyczarować” pyszne, zdrowe danie.
Zwieńczeniem warsztatów był wspólny posiłek. – Chcemy wspierać rodziców, poprzez dostarczanie im fachowej wiedzy, kulinarnych inspiracji i wartościowych produktów – podsumowuje Marcin Bałanda. – Natomiast dzieciom chcemy pokazywać, że zdrowe posiłki mogą być kolorowe i naprawdę smaczne, a przygotowanie ich może być świetną zabawą. Jestem przekonany, że dzięki tym warsztatom mogliśmy po raz kolejny zrealizować nasze cele.
źródło: Sokołów
oprac.: red.