O trudnej sytuacji na rynku piwa komunikowała wczoraj jako pierwsza redakcja „Poradnika Handlowca” i „Poradnika Restauratora” po otrzymaniu informacji bezpośrednio od zarządu Carlsberg Polska: „Jesteśmy zmuszeni wstrzymać pracę naszych browarów. Dwutlenek węgla jest niezbędnym składnikiem w procesie warzenia piwa. Obecne zapasy pozwolą nam funkcjonować jeszcze dwie, może trzy doby […]”. Jednak problem ten zaczyna dotyczyć także innych branż spożywczych m.in. mleczarskiej, mięsnej i napojowej. Grozi im przez brak CO2 wstrzymanie produkcji, co potwierdzają nam nasi rozmówcy z firmy Mlekpol i Colian.
Zarówno Anwil S.A., jak i Grupa Azoty S.A. wstrzymują produkcję nawozów azotowych, przy czym w obu przypadkach jako powód decyzji podano nagły i bezprecedensowy wzrost cen gazu ziemnego.
O problemach poinformował także prezes związku Polskie Mięso. “Nie ma alternatywy. Szukamy dwutlenku węgla za granicą, ale nigdzie nie jest dostępny. Jeśli rząd nic z tym nie zrobi, to 80-90% uboju wieprzowiny i drobiu może stanąć” – ostrzega Witold Choiński.
źródło: Poradnik Handlowca/Business Insider