Żabka uruchomiła prawie 160 sklepów sezonowych

Żabka uruchomiła prawie 160 sklepów sezonowych

16 czerwca 2025

Żabka każdego roku otwiera sklepy sezonowe w miejscowościach turystycznych. Obecnie jest ich blisko 160. Sezonowe Żabki pojawiły się w kilkunastu nowych lokalizacjach, głównie w miejscowościach nadmorskich, takich jak: Białogóra, Dębina, Sianożęty i Pustkowo, ale także nad jeziorami, np. w popularnych kaszubskich Wdzydzach czy na terenach turystycznych w południowej części Polski, w miejscowościach: Bóbrka i Ujazd.

– Sklepy sezonowe to wyjątkowe formaty z uwagi na ich lokalizację oraz specyfikę okresu, w którym funkcjonują – tu wszystko dzieje się szybciej, więc trzeba być dobrze przygotowanym. Turyści wychodzą rano z pensjonatu lub hotelu i od razu chcą coś zjeść albo napić się kawy przed wyjściem na plażę. Najchętniej wybierają pizzę, hot dogi, kawę i herbatę. To intensywny czas, ale prowadzenie sklepu w takiej lokalizacji daje dużo satysfakcji – mówi franczyzobiorczyni Beata Jaworska, która od 7 lat prowadzi sklepy sezonowe w Rowach.

Blisko 160 sezonowych Żabek, nad morzem najwięcej

Sklepy sezonowe sieci Żabka to zarówno placówki stacjonarne, jak i te zlokalizowane w specjalnie postawionych kontenerach. W 2025 roku Żabka uruchomiła blisko 30 kontenerowych sklepów sezonowych oraz ok. 130 placówek stacjonarnych, również działających sezonowo. W Okunince nad jeziorem Białym, miejscowości liczącej niecałe 400 mieszkańców, działają aż cztery placówki. Najwięcej z nich – ok. 140 sklepów sezonowych – zlokalizowanych jest, jak w poprzednich latach, nad Bałtykiem, a kilkanaście w pozostałej części Polski, głównie nad jeziorami czy w miejscowościach położonych nad zalewami.

Pierwsze modułowe sklepy sezonowe Żabki powstały w 2016 roku. Pojawiły się wówczas nad morzem – w Międzywodziu i Międzyzdrojach. Od początku spotkały się z dobrym przyjęciem przez klientów i współpracujących z siecią franczyzobiorców. Dlatego co roku Żabka rozwija ten koncept w kolejnych atrakcyjnych lokalizacjach letniskowo-turystycznych.

oprac.: K. Walkowiak