XIII Międzynarodowy Kongres Promocji Warzyw i Owoców

Aktualności

XIII Międzynarodowy Kongres Promocji Warzyw i Owoców

27 września 2017

Przedstawiciele 21 państw członkowskich Globalnego Sojuszu na rzecz Konsumpcji Owoców i Warzyw „5 a Day”(AIAM5) obecnych na XIII Międzynarodowym Kongresie Promocji Warzyw i Owoców podpisali Deklarację na rzecz wspierania oraz promowania idei spożycia warzyw, owoców, a także niskoprzetworzonych przetworów takich, jak np. soki czy musy. – Wspólnym dążeniem uczestników Kongresu jest wspieranie wszelkich działań oraz inicjatyw informacyjno-promocyjnych, wymiana dobrych praktyk, w szczególności popularyzacja idei „5 a day”, mających na celu zwiększenie spożycia warzyw i owoców w formie świeżej, ale również niskoprzetworzonych bez dodatku cukru z kontrolowaną ilością soli, do których należą m.in. soki, musy czy mrożonki – powiedziała Barbara Groele Sekretarz Generalny Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS). Deklarację podpisali w Warszawie przedstawiciele 21 krajów. Jak zaleca WHO, dziennie należy spożywać minimum 400 g warzyw i owoców, podzielonych na 5 porcji, a jedną z nich stanowić może szklanka (200 ml) soku.