Wzrost produkcji pełnego mleka w proszku

Aktualności

Wzrost produkcji pełnego mleka w proszku

Produkcja przetworów mleczarskich w Unii Europejskiej charakteryzuje się zróżnicowaną dynamiką. Z danych Komisji Europejskiej wynika, że w III kwartale 2019 r. zmniejszono ilość wyprodukowanego odtłuszczonego mleka w proszku (OMP, o 2,4% rok do roku), wzrosła natomiast masła o 4,5% oraz pełnego mleka w proszku (PMP, +8,6%). Czynnikiem wpływającym na wzrost produkcji PMP były istotne podwyżki jego cen w I połowie br. (+9,6% w Polsce) w warunkach niższych cen masła (-11,3%) i pomimo dynamicznych podwyżek cen OMP (+35%).

Wciąż obserwuje się wolne tempo wzrostu produkcji mleka w Unii Europejskiej (+0,8% w III kwartale 2019 r. vs +0,4% II kwartale 2019 r., za KE). Dodatkowo obniżki produkcji mleka w październiku w Irlandii oraz Wlk. Brytanii nie wskazują na możliwość istotnego przyspieszenia wzrostów w całej Unii Europejskiej w IV kwartale 2019 r. Z drugiej strony wygasa efekt spadku produkcji w Holandii – w sierpniu została przerwana trwająca od początku 2018 r. seria spadków w tym kraju, wywołana wprowadzeniem limitowania produkcji fosforanów w produkcji rolnej w 2017 r. Pogłowie krów mlecznych w Holandii w połowie 2019 r. wzrosło pierwszy raz w ujęciu półrocznym od grudnia 2016 (+1,7% w relacji do grudnia 2018 r.). W październiku dostawy mleka w Holandii wzrosły o 2% rok do roku wobec +1,7% we wrześniu.

Źródło: Agro Nawigator PKO Banku Polskiego

Foto: Pixabay