Wzrost eksportu polskiego rolnictwa do ponad 53 mld euro

Gospodarka

Wzrost eksportu polskiego rolnictwa do ponad 53 mld euro

Polski eksport produktów rolno-spożywczych w 2024 r., pomimo trudnych uwarunkowań międzynarodowych, osiągnął wartość 53,5 mld euro tj. był o 2,7 proc. wyższy niż rok wcześniej – przekazał PAP dyrektor generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) Henryk Smolarz. W ub.r. wzrósł także import, o 6,7 proc.

“W 2024 r., pomimo mniej korzystnego dla krajowych eksporterów kursu złotego do euro i dolara amerykańskiego niż to miało miejsce w roku 2023, sprzedaż zagraniczna stymulowana była nadal wysokimi cenami żywności na rynku globalnym oraz popytem na konkurencyjne cenowo i jakościowo produkty wytwarzane przez krajowy sektor rolno-żywnościowy” – podsumował ubiegłoroczne wyniki handlu żywnością szef KOWR.

Ubiegły rok nie był łatwy pod względem uwarunkowań w handlu międzynarodowym, mimo to eksport żywności z Polski wzrósł do czterech na pięciu pierwszych największych partnerów handlowych Polski na rynku rolno – żywnościowym: do Niemiec, Wielkiej Brytanii, Francji i Włoch. Sprzedaż do tych krajów wygenerowała ok. 45 % przychodów uzyskanych z eksportu żywności ogółem – podsumował Smolarz.

Jak podaje KOWR,  wzrost wartości eksportu żywności odnotowano zarówno do krajów Unii Europejskiej, jak i na rynki poza unijne. W 2024 r. wpływy uzyskane ze sprzedaży towarów żywnościowych na rynku UE były o 3 proc. większe niż w roku 2023 i osiągnęły 39,5 mld euro. Z kolei do krajów poza unijnych wyeksportowano z Polski produkty rolno-spożywcze o wartości 14 mld euro – o 2 proc. więcej r/r.

Co do UE sprzedała Polska? Były to: tytoń i wyroby tytoniowe (o wartości 4,7 mld euro, wzrost o 3 proc. w stosunku do 2023 r.), mięso drobiowe (3,3 mld euro, wzrost o 5 proc.), ryby i przetwory (2,7 mld euro, wzrost o 3 proc.), produkty mleczne (2,5 mld euro, wzrost o 14 proc.), pieczywo i wyroby piekarnicze (2,2 mld euro, wzrost o 7 proc.), czekolada i wyroby czekoladowe (2,1 mld euro, wzrost o 20 proc.), karma dla zwierząt domowych (2 mld euro, wzrost o 14 proc.), a także mięso wołowe (2 mld euro, wzrost o 9 proc.).

Dyrektor generalny KOWR przekazał, że dotychczasowemu rozwojowi eksportu sprzyjały działania podejmowane przez krajowych przedsiębiorców, które polegały na doskonaleniu oferty asortymentowej produktów żywnościowych, jak i działania instytucjonalne, prowadzone przez resort rolnictwa oraz KOWR (m.in. na poszukiwanie nowych rynków zbytu).

Wraz ze wzrostem eksportu żywności wzrósł również import artykułów rolno-spożywczych do Polski. W całym 2024 r. do Polski sprowadzono produkty rolno-żywnościowe o wartości 35,6 mld euro, czyli o 6,7 proc. wyższej niż w roku 2023.

Krajowi importerzy najwięcej wydatkowali na przywóz: mięsa, przetworów i żywca (3,8 mld euro, wzrost o 0,5 proc. w stosunku do 2023 r.), owoców i przetworów owocowych (3,3 mld euro, wzrost o 13 proc.), ryb i przetworów rybnych (3,2 mld euro, wzrost o 1 proc.) oraz kawy, herbaty i kakao (3 mld euro, wzrost o 50 proc. r/r), a także nasion roślin oleistych i tłuszczów roślinnych (2,4 mld euro, wzrost o 1 proc.).

Jak podsumowuje Smolarz, “wyniki importu odnotowane w 2024 r. uświadamiają celowość i dalszą konieczność dotychczas prowadzonych działań promocyjnych artykułów rolno-spożywczych również na rynku krajowym, pod hasłem #KupujŚwiadomie”. Celem działań jest uświadamianie polskim konsumentom znaczenia codziennych decyzji zakupowych ukierunkowanych na nabywanie produktów wytworzonych w kraju z polskich surowców – zaznaczył szef KOWR.

Żródło: Bankier
oprac.: M. Rybko