W pierwszym półroczu 2023 roku wartość eksportu polskiej żywności wyniosła 25,6 mld euro i była o prawie 16% wyższa niż w ubiegłym roku. Jakich produktów sprzedaliśmy najwięcej?
Jak podaje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa najwięcej produktów rolno-spożywczych eksportowaliśmy na rynek Unii Europejskiej. Największe zyski przyniosła m.in. sprzedaż: papierosów (1,9 mld euro), mięsa drobiowego (1,6 mld euro), produktów mlecznych (1,2 mld euro), pieczywa i wyrobów piekarniczych (993 mln euro), mięsa wołowego (909 mln euro), karmy dla zwierząt (869 mln euro) oraz wyrobów czekoladowych (712 mln euro).
Wartość sprzedanych na rynki UE produktów wzrosła o 13% i wyniosła 18,8 mld euro. Naszym największym partnerem są Niemcy, gdzie eksport wyniósł 6,4 mld euro, tj. o 16% więcej niż przed rokiem. Ważnymi dla Polski rynkami są także: Niderlandy, Francja, Włochy oraz Czechy. Wartość przychodów z tych pięciu krajów wyniosła ponad 12 mld euro.
Sprzedaż poza UE
W okresie styczeń-czerwiec 2023 r. wartość sprzedaży produktów spożywczych do krajów poza Unią Europejską wzrosła do 6,9 mld euro. Najwięcej żywności eksportowano do: Wielkiej Brytanii, Ukrainy, Stanów Zjednoczonych oraz Arabii Saudyjskiej. Do tych krajów najczęściej sprzedawano: pszenicę, produkty mleczne, mięso drobiowe, a także pieczywo i wyroby piekarnicze.
źródło: businessinsider.com.pl
Oprac.: Klaudia Walkowiak