Wyrok TSUE w sprawie żywności wzbogaconej

Aktualności

Wyrok TSUE w sprawie żywności wzbogaconej

04 kwietnia 2022

Nazwy witamin w produktach będących tzw. żywnością wzbogaconą powinny się zmienić w zrozumiałe dla konsumenta. Tak zdecydował Trybunał Sprawiedliwości UE w opublikowanym właśnie wyroku. Zgodnie ze stanowiskiem wyrażonym w orzeczeniu witaminy w wykazie składników żywności wzbogacanej powinny być określane nazwami wymienionymi w stosownym rozporządzeniu Komisji Europejskiej. 

Jak wyjaśniono w rozstrzygnięciu TSUE, przyjęcie takiego rozwiązania ma zapewnić konsumentowi rzetelną, jasną i łatwą do zrozumienia informacje dotyczącą kupowanego produktu. O tym jakie nazwy witamin należy stosować mówi rozporządzenia nr 1169/2011 KE. 

Jak uzasadnia Trybunał niektóre nazwy mają charakter zbyt techniczny, co utrudnia konsumentowi orientację, co do składu produktu. Wskazał np., że stosowanie takie nazw jak „cholekalcyferol” albo „dekspantenol” nie powinno mieć miejsca. Zwrócił jednocześnie uwagę, że stosowanie takich nazw jak „witamina D”, „kwas pantotenowy”, „witamina B6” czy „niacyna” jest bardziej zrozumiałe dla konsumenta.

Źródło: Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego