Współpraca SGGW z Grupą Dawtona

Producenci

Współpraca SGGW z Grupą Dawtona

01 lipca 2025

Przedstawiciele Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) w Warszawie i Grupa Dawtona podpisali porozumienie o stałej współpracy. Projekty naukowo-badawcze, praktyki studenckie, staże zawodowe, a także promowanie uprawy i konsumpcji warzyw to główne obszary wspólnych działań Grupy Dawtona i SGGW.

Zgodnie z umową SGGW będzie prowadziła szkolenia dla pracowników Dawtony w ramach specjalistycznych kursów i studiów podyplomowych. Uczelnia ma także wykonywać prace naukowo-badawcze dotyczące opracowywania nowych technologii produkcji przetworów z warzyw, czy produktów mrożonych. Dawtona w ramach współpracy będzie przyjmować na staże oraz praktyki studentów i pracowników naukowych uczelni, którzy już wcześniej byli zaangażowani w projekty firmy biorące udział w naborach ogłaszanych w ramach Funduszy Europejskich, a także w konkursach samorządowych.

– Od lat bardzo mocno stawiamy na rozwój i innowacje, wciąż tworzymy nowe linie produkcyjne, opracowujemy nowe produkty, więc stała współpraca z uczelnią o ogromnych zasobach naukowych jest dla nas naturalną ścieżką. Szybka reakcja na potrzeby stale zmieniającego się rynku oraz gotowość do spełniania oczekiwań klientów wynikające ze stale rosnącej świadomości konsumenckiej są dla Dawtony standardem. A ponieważ ten trzeba, wobec aktywności konkurencji podnosić, synergia, jaką daje ta współpraca, wydaje się kluczowa dla zyskania przewag konkurencyjnych. Chcemy też naszych konsumentów stale pozytywnie zaskakiwać, kreować nowe nawyki i trendy, i tu pole do aktywnej współpracy będzie jeszcze większe. Rolą liderów w swoich dziedzinach jest współpraca z korzyścią dla rynku – mówi Marek Bąk, Dyrektor ds. Ekspansji i Rozwoju Grupy Dawtona.

– Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie to nowoczesny ośrodek naukowo-badawczy, który posiada ogromny potencjał do współpracy z partnerami biznesowymi. Nasza ekspercka wiedza i bogate doświadczenie dydaktyczne umożliwiają nam prowadzenie badań spełniających najwyższe międzynarodowe standardy oraz dzielenie się wiedzą w sposób wspierający rozwój różnych sektorów gospodarki. Działamy z pełnym zaangażowaniem, ponieważ mamy świadomość, że naszym obowiązkiem jest wpływanie na poprawę jakości życia społeczeństwa. Przykładem tego są prowadzone na uczelni badania nad żywnością funkcjonalną, zrównoważonym rolnictwem, czy nowoczesnymi technologiami produkcji żywności, które odpowiadają na wyzwania zdrowotne i środowiskowe współczesnego świata. Podpisane porozumienie z Grupą Dawtona to nie tylko wyraz wzajemnego zaufania, ale przede wszystkim zapowiedź konkretnych działań: realizacji wspólnych projektów badawczo-rozwojowych, programów stażowych i praktyk, a także inicjatyw promujących zdrowe żywienie oraz innowacyjne technologie przetwórstwa. To partnerstwo, jestem przekonany, przyniesie wymierne korzyści zarówno środowisku akademickiemu i Grupie Dawtona – podkreśla prof. dr hab. Marcin Gołębiewski, prorektor ds. rozwoju SGGW.

Obie strony będą współpracować przy projektach i wydarzeniach, promujących uprawę i konsumpcję warzyw. Już w tym roku, pod koniec sierpnia, odbędzie się pierwsze takie wydarzenie – Ogólnopolskie Święto Pomidora Gruntowego.

oprac.: K. Walkowiak