Witold Choiński ponownie na czele Związku Polskie Mięso

Aktualności

Witold Choiński ponownie na czele Związku Polskie Mięso

09 czerwca 2025

W dniu 5 czerwca 2025 r. Walne Zgromadzenie Związku Polskie Mięso dokonało wyboru nowego Prezesa Zarządu. W następstwie decyzji Walnego Zgromadzenia Związku kierownictwo największej organizacji branży mięsnej w Polsce objął dr Witold Choiński, który powrócił na to stanowisko po rocznej przerwie.

Nowy prezes zapowiedział, że w nowej kadencji skoncentruje się na budowaniu otwartej platformy współpracy łączącej producentów, środowisko naukowe i partnerów technologicznych, aby sprostać rosnącym wymaganiom konsumentów, ograniczać wpływ sektora na środowisko i umacniać pozycję polskiej marki mięsnej na rynku krajowym i globalnym.

– Dziękuję za zaufanie. W nadchodzącej kadencji skoncentruję się na wdrażaniu innowacyjnych rozwiązań, które pozwolą branży nie tylko spełniać oczekiwania rynku, lecz także minimalizować ślad środowiskowy. Tylko wspólne działania producentów, nauki i biznesu technologicznego wzmocnią pozycję polskiego sektora mięsnego – w kraju i za granicą – powiedział dr Witold Choiński, Prezes Związku POLSKIE MIĘSO.

Dr Witold Choiński to doświadczony ekspert i publicysta. Posiada tytuł doktora nauk rolniczych Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz dyplom MBA Francuskiego Instytutu Zarządzania w Warszawie. Jest członkiem założycielem Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, a także współinicjatorem powołania Rady Dialogu Społecznego przy Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Od lat pełni funkcję Wiceprzewodniczącego Komitetu Rolnictwa i Obrotu Rolnego Krajowej Izby Gospodarczej, jest Członkiem Polskiej Federacji Producentów Żywności oraz Członkiem Rady Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej. W latach 2015-2019 był członkiem Rady Naukowej Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach.

oprac.: K. Walkowiak