„Smacznie i zdrowo” to program edukacyjny stworzony przez firmę Winiary. Jego odbiorcami są uczniowie polskich gimnazjów. W jego siódmej edycji fachowcy kładą nacisk na odpowiednie zbilansowane odżywianie w trakcie zimowego odpoczynku. Zdaniem specjalistów współpracujących przy programie, zdrowe odżywianie jest podstawą udanego wyjazdu. Rodzice myślą o przygotowaniu swoich pociech do zimowego szaleństwa na śniegu pomyśleć powinni, czy w jadłospisie młodego człowieka znajdą się produkty niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania, tzn. węglowodany, białka, owoce i warzywa. Program „Smacznie i zdrowo” przez sześć poprzednich edycji dotarł do prawie 80% szkół gimnazjalnych w Polsce. Ma on na celu edukację w zakresie prawidłowego odżywiania, niemarnowania żywności oraz ekologii. Honorowy patronat nad programem objęli: Minister Edukacji Narodowej, Minister Sportu i Turystyki, Rzecznik Praw Dziecka, Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego oraz Ośrodek Rozwoju Edukacji.