Wielkanocne smaki z Piątnicy – święta pełne pyszności!

Wielkanocne smaki z Piątnicy – święta pełne pyszności!

14 kwietnia 2025

Wielkanoc to idealny czas, by celebrować wyjątkowe smaki w gronie najbliższych. Świąteczny stół nie może się obejść bez aromatycznych potraw i słodkich wypieków, które łączą pokolenia. Sekret udanych dań tkwi w najwyższej jakości składnikach – wybierając sprawdzone produkty, masz pewność, że Twoje wielkanocne specjały zachwycą smakiem i doskonałością.

W tym roku przygotowaliśmy wyjątkowe przepisy z Piątnicy, które zaskoczą Twoje podniebienie. W naszej kolekcji znajdziesz przepisy na klasyczne, wielkanocne wypieki oraz przekąski, dzięki którym Twój stół będzie pełen różnorodności.

Przepisy, które zaskoczą Twoje podniebienie

Babka marmurkowa z polewą

Składniki:
CIASTO
▪ 100 ml Mleka Wiejskiego 2% z Piątnicy
▪ 5 jajek
▪ 180 g mąki tortowej
▪ 100 g mąki ziemniaczanej
▪ 130 g cukru drobnego
▪ 150 ml oleju
▪ 2 łyżki kakao
▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
▪ ½ łyżeczki sody oczyszczonej
POLEWA
▪ 100 ml śmietanki 30% z Piątnicy
▪ 100 g czekolady białej

Przygotowanie:
Przed przystąpieniem do pieczenia pamiętaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

  1. Mąki, sodę oraz proszek do pieczenia przesiej i wymieszaj.
    2. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę tak, aby cukier się rozpuścił, a podczas ubijania powoli dodawaj olej i mleko.
    3. Do masy jajecznej dodaj suche składniki (oprócz kakao) i dokładnie wymieszaj. Następnie podziel powstałą masę na pół i do jednej z połówek dodaj kakao.
    4. Formę do pieczenia posmaruj tłuszczem, a następnie wlewaj do niej na przemian masę białą i masę kakaową tak, aby powstał wzorek zebry.
    5. Babkę piecz w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do suchego patyczka.
    6. Gdy ciasto będzie gotowe i wystygnie, przygotuj polewę: rozpuść czekoladę w śmietance, odstaw do lekkiego wychłodzenia i udekoruj wierzch babki. Smacznego!

Jajka faszerowane pastą z łososia

Składniki (na 6 jajek)
▪ 60 g serka Twój Smak puszysty, naturalny z Piątnicy
▪ 6 ugotowanych jajek
▪ 100 g wędzonego łososia
▪ szczypiorek
▪ natka koperku
▪ sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Ugotowanym jajkom zetnij czubek tak, aby dostać się do żółtka.
2. Wyciągnij żółtka z jajek, starając się nie uszkodzić białka. 3. Do blendera włóż żółtka, serek oraz koperek i blenduj około 30 sekund, a następnie dopraw solą i pieprzem.
4. Za pomocą szprycy faszeruj jajka powstałą masą, a ich wierzch ozdób łososiem i szczypiorkiem.

Sernik dekadencki

Składniki:
SPÓD
▪ 300 g kakaowych herbatników
▪ 100 g rozpuszczonego masła
▪ 1 łyżka masła orzechowego
MASA SEROWA
▪ 500 g twarogu sernikowego mielonego z Piątnicy
▪ 250 g mascarpone z Piątnicy
▪ 270 g serka Twój Smak aksamitny, klasyczny Piątnicy
▪ 200 ml śmietanki 30% z Piątnicy
▪ 5 jajek
▪ 1 budyń waniliowy
▪ 300 g białej czekolady
▪ 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
DODATKOWO:
▪ ulubiona polewa i dodatki

Przygotowanie:
1. Herbatniki pokrusz na pył, dodaj do nich roztopione i lekko przestudzone masło oraz masło orzechowe. Całość wymieszaj tak, by powstała jednolita masa.
2. Dno okrągłej blaszki o średnicy 26 cm wyłóż równo masą ciasteczkową i włóż do lodówki na czas robienia masy serowej.
3. Czekoladę rozpuść w śmietance i odstaw do przestudzenia.
4. Twaróg sernikowy, mascarpone i serek Twój Smak połącz ze sobą. Dodaj ekstrakt waniliowy i budyń, a następnie kolejno jajko po jajku. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
5. Na koniec dodaj do masy czekoladę ze śmietanką.
6. Masę serową przełóż na ciasteczkowy spód i wyrównaj powierzchnię. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, a na dole piekarnika umieść blaszkę z gorącą wodą.
7. Sernik piecz przez 15 minut, a następnie skręć do temperatury 120 stopni. Piecz przez kolejne 90 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w środku na 30 minut do wstępnego przestygnięcia, a następnie otwórz piekarnik.
8. Udekoruj gotowy sernik solonym karmelem i orzeszkami lub ulubioną czekoladową polewą. Smacznego!

Dodaj do wielkanocnej listy zakupów:

Aby Twoje świąteczne wypieki i potrawy były wyjątkowe, wybierz najwyższej jakości produkty z Piątnicy!

Twaróg Sernikowy mielony OSM Piątnica

Twaróg Sernikowy z Piątnicy ma odpowiednio wysoką zawartość tłuszczu, dzięki czemu do masy serowej nie trzeba już dodawać masła. Twaróg Sernikowy mielony z Piątnicy jest całkowicie naturalny, nie zawiera konserwantów ani sztucznych aromatów. Jest dostępny w opakowaniu 1 kg, idealnym do przygotowania rodzinnej porcji ciasta.

Ser mascarpone z Piątnicy

Mascarpone z Piątnicy to wyjątkowy rodzaj sera o gładkiej, aksamitnej konsystencji i śmietankowym smaku. Łączy najlepsze cechy sera, masła i śmietany. Znakomicie sprawdza się w połączeniu z twarogiem, nadając sernikowi niezwykłej kremowości. Mascarpone z Piątnicy świetnie wzbogaca także smak sosów do makaronu, dań mięsnych lub warzywnych.

Śmietanka 30% OSM Piątnica

Słodka, pasteryzowana Śmietanka 30% z Piątnicy znakomicie się ubija, tworząc wyjątkowo puszysty krem. Produkowana jest z najwyższej jakości surowca. Ma pyszny, kremowy smak i nie warzy się pod wpływem ciepła, dlatego wspaniale pasuje zarówno do słodkich deserów czy wypieków, jak i do dań wytrawnych oraz zup.

Śmietanka 36% OSM Piątnica

Śmietanka 36% OSM Piątnica to tradycyjna słodka śmietanka o naturalnym smaku i gęstej, kremowej konsystencji. Idealnie nadaje się do dekorowania ciast oraz jako dodatek do deserów. Nie warzy się w gorących daniach, więc świetnie wzbogaci smak zupy lub sosu.

Śmietana 18% OSM Piątnica

Do wielkanocnych zup czy sosów doskonale sprawdzi się Śmietana 18% z Piątnicy. Jest to najpopularniejsza śmietana w Polsce: gęsta, kremowa oraz niezawodna – nie warzy się w gorących daniach, wspaniale podkreślając ich smak. Śmietana 18% jest znakomita także jako dodatek do sałatek lub dipów.

Twój Smak aksamitny to serki o idealnie gładkiej konsystencji, delikatnym smaku i prostym składzie opartym na najlepszych składnikach – lokalnym mleku oraz naturalnych dodatkach. Dostępne są w trzech wersjach smakowych: klasyczny, z łososiem i z ziołami. Świetnie sprawdzają się kanapkach oraz do przygotowywania past czy domowego sushi.

Twój Smak puszysty to wspaniałe serki o wyjątkowo lekkiej konsystencji. Wytwarzane są one
z najwyższej jakości lokalnego mleka i dostępne w wielu smakach: z pieprzem, ziołami, chrzanem,
z łososiem, ze szczypiorem, a także z pomidorami suszonymi na słońcu i w wersji naturalnej. Doskonale podkreślają smak świeżego pieczywa oraz świetnie sprawdzają się jako składnik lekkich, domowych past.