Krajowa Rada Drobiarstwa podpisała w tym tygodniu ramowe porozumienie z Chinami otwierając nowe możliwości eksportu polskiego mięsa drobiowego na tamtejszy rynek.
Umowa została podpisane 14 czerwca między KRD a Chińskim Stowarzyszeniem Kontroli i Kwarantanny Towarów Importowanych oraz Eksportowanych (CIQA) w Szanghaju, po zakończeniu II Międzynarodowego Szczytu dotyczącego Importu i Eksportu oraz Polityki Żywnościowej (IFPS).
Drugi Międzynarodowy Szczyt dotyczący Importu i Eksportu oraz Polityki Żywnościowej został zorganizowany przez Główny Urząd Jakości Nadzoru, Inspekcji i Kwarantanny (AQSIQ) oraz Chińskie Stowarzyszenie Kontroli i Kwarantanny Towarów Importowanych oraz Eksportowanych (CIQA). W szczycie uczestniczyli przedstawiciele administracji państwowych, stowarzyszeń branżowych oraz firm z sektora spożywczego z ponad 40 krajów. Spotkanie było okazją do wymiany doświadczeń w zakresie polityki związanej z importem oraz eksportem żywności, regulacjami chińskiego prawa dotyczącego wymiany handlowej z innymi krajami.
Umowa ta umożliwi obu stronom podejmowanie wspólnych działań w obszarze związanym z dostępem polskiego drobiu do rynku chińskiego, w tym w zakresie wymiany informacji na temat jakości i bezpieczeństwa eksportowanego mięsa drobiowego. Jednym z elementów współpracy będzie prowadzenie szkoleń dla członków KRD, tak aby produkowane przez nich mięso drobiowe spełniało wszystkie wymogi prawne pozwalające na eksport z Polski do Chin.
Źródło: PAP