Aż dwa z czterech wegańskich produktów Drobimexu nagrodzono złotymi medalami w konkursie Good Vege 2021. Nadesłane z całej Polski wyroby bezmięsne oceniali szefowie kuchni zrzeszeni w Ogólnopolskim Stowarzyszeniu Szefów Kuchni i Cukierni. To pierwsza profesjonalna ocena wegańskich produktów oferowanych na polskim rynku.
Oferta dań wegańskich w polskich sklepach stale się poszerza, ale dotychczas ich jakość i walory smakowe nie były profesjonalnie oceniane przez ekspertów kulinarnych. Dlatego w tym roku zorganizowano konkurs Good Vege, do którego przyjęto prawie 50 wyrobów. Sędziowie postanowili uhonorować 10 z nich.
Wśród zwycięzców znalazła się firma Drobimex, której produkty okazały się najlepsze w dwóch z czterech konkursowych kategorii. Wybrane wyroby z linii Veggie zostały nagrodzone złotymi medalami za jakość i doskonały smak. W kategorii „Zdrowa przekąska” eksperci przyznali złoty medal Przekąsce roślinnej w formie parówek Drobimexu, a w kategorii „Na kanapkę” złotym medalem uhonorowano Plasterki w stylu salami producenta.
– Jest to dla nas ogromne wyróżnienie, kiedy niezależni eksperci kulinarni potwierdzają wysoką jakość i dobry smak naszych produktów. Jako producent mięsa i wędlin z drobiu podjęliśmy wyzwanie, aby stworzyć coś zupełnie nowego. Nasze w 100% roślinne produkty są odpowiedzią na potrzeby rynku, które zawsze skrupulatnie obserwujemy. Przygotowaliśmy je nie tylko dla wegan i wegetarian, ale również dla tych, którzy chcą odkrywać nowe smaki bądź są na diecie bezglutenowej. Bardzo się cieszymy, że spotykają się z uznaniem konsumentów i ekspertów – mówi Klaus Roppel, prezes firmy Drobimex.
Nową linię produktów Veggie Drobimex wprowadził na rynek na początku 2021 r. W jej skład wchodzą cztery roślinne wyroby, które są alternatywą dla tradycyjnych wędlin – trzy rodzaje produktów krojonych, tj. Plasterki w stylu salami, Plasterki w stylu paprykowym i Plasterki w stylu szynki oraz Przekąskę roślinną w formie parówek.
Obecnie na rynku dostępnych jest ok. 80 rodzajów wędlin firmy Drobimex, a także urozmaicony asortyment mięsa. Jako jeden z pierwszych zakładów produkujących wędliny drobiowe firma stworzyła także szeroką gamę produktów bezglutenowych – aż 37 wyrobów uzyskało certyfikat Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Producent sprzedaje swoje produkty zarówno na rynku krajowym, jak i na rynkach zagranicznych. Aż 80% produkcji szczecińskiego przedsiębiorstwa wysyłane jest na eksport do krajów Unii Europejskiej oraz do 40 państw znajdujących się poza UE, głównie w Azji i Afryce.