Makieta miasta, suknie haute couture i wymyślne rzeźby. Z czekolady można podobno stworzyć wszystko, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia. Te słowa często powtarza Maestro Czekolady E.Wedel, Janusz Profus. Już w najbliższy weekend, 14-16 listopada, uczestnicy Festiwalu Czekolady i Słodyczy w Warszawie będą mogli odwiedzić wedlowskie stoisko i przekonać się na własne oczy, czy to prawda.
W dniach 14 – 16 listopada 2014 roku, w Pałacu Kultury i Nauki odbędzie się wielkie święto słodkości. Realizatorzy największych w Polsce targów cukierniczych Expo Sweet zapraszają na Festiwal Czekolady i Słodyczy w Warszawie. Przedsiębiorcy z branży cukierniczej i czekoladowej będą mieli szansę zaprezentować swoje portfolio, a odwiedzający, skosztować najróżniejszych słodkości. Wedel jako ulubiona czekoladowa marka Polaków, również przygotował swoje stoisko.
Na gości Festiwalu czekają liczne atrakcje. Gospodarzem wedlowskiego stoiska będzie Maestro Czekolady E.Wedel, Janusz Profus, który zaprezentuje swoje ostatnie dzieło – największy czekoladowy pociąg w Europie jeżdżący po najprawdziwszym, czekoladowym mieście. Zwiedzający będą mogli również, jako pierwsi poznać premierowe praliny od marki Wedel – Chocolate Pearls, przygotowane specjalnie z okazji 120-lecia Pijalni Czekolady E.Wedel przy ulicy Szpitalnej w Warszawie. Dwanaście wyjątkowych trufli, skrytych w delikatnej, gorzkiej czekoladzie to ręcznie dekorowany przysmak, stworzony w edycji limitowanej, który dostępny będzie w sprzedaży w Pijalniach w całej Polsce od połowy listopada.
Miłośnicy czekoladowych słodkości będą mogli nie tylko spróbować wedlowskich produktów, ale i obejrzeć wyjątkowy pokaz, w którym moda łączy się z czekoladową pasją. Agnieszka Maciejak, uznana polska projektantka o niespotykanej kreatywności, wraz z Joanną Profus, Mistrzynią Czekolady, przygotowała wyjątkową kolekcję. Dziewięć kreacji zostało wykonanych w całości z czekolady, łącznie z każdym szczegółem tj. zamek czy guziki . Do zdobienia strojów wykorzystano czyste, 24-karatowe złoto oraz innowacyjną technikę opartą na spożywczych barwnikach tworzących brokat.
To jednak nie jedyne słodkie dzieła sztuki, jakie zachwycą odwiedzających Festiwal Czekolady i Słodyczy. Kunszt mistrzów cukiernictwa będzie można podziwiać również w trakcie pokazów „na żywo”, a profesjonaliści i utalentowani hobbyści cukiernictwa zmierzą się w konkursie na najpiękniejszy tort okolicznościowy. Wszystko to przeplatane warsztatami kulinarnymi dla miłośników domowego gotowania i zabawami dla najmłodszych.
Bilety wstępu na Festiwal Czekolady i Słodyczy będą dostępne na miejscu, w kasach Festiwalu. Aż do rozpoczęcia wydarzenia, w Pijalniach Czekolady E.Wedel do każdego zakupu dodawane będą specjalne ulotki, uprawniające do bezpłatnego wejścia na teren festiwalu, a także 10-procentowej zniżki przy zakupie słodkości. Szczegółowe informacje na www.festiwal.exposweet.pl