Z najnowszego “Indeksu cen w sklepach detalicznych” wynika, że we wrześniu w sklepach było drożej średnio o 24,1% w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku. Podrożały wszystkie z 12 analizowanych kategorii produktów.
Jak wynika z cyklicznej ogólnopolskiej analizy cen detalicznych przeprowadzonej przez UCE Research i Wyższe Szkoły Bankowe, we wrześniu 2022 roku podwyżki w sklepach sięgnęły 24,1% rdr. W sierpniu br. wskaźnik utrzymywał się na poziomie 23,7% rdr.
Dane pokazują, że podobnie jak w sierpniu i w lipcu, we wrześniu najbardziej wzrosły ceny produktów tłuszczowych (o 57,4% rdr). W tej kategorii największe podwyżki zanotowały: olej (61,6% rdr), margaryna (60% rdr) i masło (50,4% rdr).
Drugą grupą z najwyższym wzrostem cen są produkty sypkie, które podrożały średnio o 43,6% rdr. Najbardziej – cukier (100% rdr), sól (37,8% rdr) i makaron (37,3% rdr).
Na trzecim miejscu wśród najszybciej drożejących artykułów znalazło się mięso, ze wzrostem o 38% rdr. Drób zdrożał o 48,5% rdr, wołowina – 38,2% rdr, wieprzowina – 27,2% rdr.
Z analizy dowiadujemy się, że we wrześniu br. najmniej wzrosły ceny warzyw (o 8,5% rdr) i owoców (o 11% rdr).
Źródło: forsal.pl