Warzywa coraz droższe

Aktualności

Warzywa coraz droższe

21 maja 2019

Ceny warzyw osiągają coraz wyższe wartości. W ciągu roku ceny niektórych warzyw zwiększyły się nawet o kilkaset procent – rekordzistą okazuje się kapusta biała, która zdrożała o 639%. Eksport warzyw, mimo że wolumenowo zmniejszył się o 12%, wartościowo zwiększył się aż o 42% ­– takie wnioski płyną z majowego „Rynku Rolnego”, comiesięcznej publikacji Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

W kwietniu 2019 r., w porównaniu z marcem 2019 r., w skupie wzrosły ceny kapusty białej (o 21%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 10%), pietruszki i buraków ćwikłowych (po 5%) i cebuli na targowiskach (o 4%). W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny kapusty pekińskiej (o 45%), kapusty białej (o 32%), cebuli (o 19%), marchwi (o 5%) i selerów (o 1%). W kwietniu 2019 r., w porównaniu z marcem br., w handlu hurtowym wzrosły ceny kapusty białej (o 43%), cebuli (o 14%), marchwi (o 4%) i buraków ćwikłowych (o 3%).

W kwietniu 2019 r., w porównaniu z kwietniem 2018 r., w skupie wzrosły ceny skupu kapusty białej (o 639%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 245%), cebuli na targowiskach (o 76%), pietruszki (o 65%), pieczarek (o 14%), marchwi (o 6%) i buraków ćwikłowych (o 5%). W zakładach przetwórczych i chłodniach w kwietniu 2019 r., w porównaniu z analogicznym miesiącem 2018 r., wzrosły ceny cebuli obieranej (o 200%), marchwi na kostkę (o 140%) i buraków ćwikłowych (o 42%). W handlu hurtowym, w analizowanym okresie, wzrosły ceny kapusty białej (o 538%), cebuli (o 181%), buraków ćwikłowych (o 21%) i marchwi (o 13%).

Eksport warzyw świeżych w lutym 2019 r. wyniósł 30,4 tys. t, a jego wartość 20,6 mln EUR. W porównaniu z lutym 2018 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 12%, a jego wartość zwiększyła się o 42%.

W lutym 2019 r. zaimportowano 94,1 tys. t warzyw świeżych tj. o 41% więcej niż w lutym 2018 r. Wartość ich importu wyniosła 89,9 mln EUR, tj. o 27% więcej niż w lutym 2018 r. Wzrost wolumenu importu spowodowany był zwiększeniem przywozu cebuli (10,7-krotnie), kapusty (o 284%), czosnku (o 33%), papryki (o 14%), ogórków (o 11%) i marchwi (o 10%).

Foto: Pixabay