Walka z szarą strefą w branży spożywczej

Aktualności

Walka z szarą strefą w branży spożywczej

Eksperci branży spożywczej postulują powołanie specjalnej służby w ramach policji, mającej walczyć z nadużyciami w branży spożywczej. Związane jest to z coraz większą skalą procederu fałszowania żywności.

Jak tłumaczy Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności, przykład do powołania służby mającej walczyć z nadużyciami pochodzi z Włoch. Od kilku lat funkcjonuje tam specjalny oddział karabinierów zajmujący się fałszowaniem żywności. Dzięki jego działaniom spadła liczba oszustw i przestępstw w branży.

Federacja apeluje o przeniesienie podobnego rozwiązania na grunt polski. Dotychczas nie uwzględniono tego przy okazji reform dotyczących organów urzędowej kontroli żywności.

Z danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wynika, że w poprzednim roku skontrolowano 600 producentów i wydano 140 decyzji dotyczących fałszowania produktów.

Źródło: Dziennik Gazeta Prawna

Foto: Pixabay