Święto zakochanych to czas miłych gestów, drobnych upominków, romantycznych chwil. Czy można wyobrazić sobie lepszy prezent od serca niż ręcznie przygotowane ciasteczka?
Cynamonowe ciastka z Almette z morelą i wanilią
ok. 25 ciasteczek
Składniki:
120 g masła
120 g cukru pudru
2 żółtka
150 g mąki krupczatki
110 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka cynamonu
1 serek Almette z Morelą i Wanilią
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 50 min
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka. Miksujemy wszystko razem. Dodajemy mąkę krupczatkę oraz mąkę ziemniaczaną i cynamon. Mieszamy wszystkie składniki, a następnie przekładamy je na stolnicę i podsypując delikatnie mąką, łączymy w kulę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinamy kształty. Posiłkując się słomką, w ciasteczkach robimy dziurki. Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia i pieczemy ok. 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Serek przekładamy do szprycy. Na jedno ciastko wyciskamy porcję serka. Na serek możemy nałożyć drugie ciastko.