Z najnowszego “Indeksu cen w sklepach detalicznych” wynika, że w styczniu w sklepach było średnio o 17,6% drożej niż w tym samym czasie przed rokiem. Wzrost cen odnotowano w każdej z 12 analizowanych kategorii.
Wzrost cen w styczniu znacznie przewyższał poziom inflacji. Z analizy danych przeprowadzonych przez UCE Research, Hiper-Com Poland i Grupę AdRetail wynika, że w styczniu najbardziej podrożały produkty tłuszczowe – o 58,7%. W relacji rocznej ceny oleju kosztują więcej o 73,5%, masło zdrożało o 41,4%, a margaryna do pieczenia kosztuje więcej o 30%.
W kategorii ,,innych artykułów’’ mocno podrożała np. karma dla zwierząt. Dla psów zdrożała o 58,1%, dla kotów – o 41,3%. Na trzecim miejscu znalazło się mięso, którego cena średnio wzrosła o 23,9%. Najbardziej poszła w górę wołowina – o 34,7%, mięso drobiowe (28,6%), a najmniej wieprzowina, bo tylko o 0,4%.
Produkty nabiałowe podrożały średnio o 23%. Najbardziej podrożał ser żółty – o 34,7%. Na kolejnym miejscu znalazły się warzywa i owoce, które w styczniu, w ujęciu rocznym, były droższe o 13,6%. Najwyższy wzrost o 61,1% zanotowała kapusta, cebula zdrożała o 32,4%, marchew – o 25,1%. Potaniały ziemniaki – o 7,5% rdr. Z kolei z owoców najmocniej zdrożały mandarynki o 44,3%, winogrona o 19,7% oraz pomarańcze o 12,4%. W tej kategorii spadek zanotowały jabłka – o 25,6%.
Ostatnie na liście jest pieczywo, które jest droższe o średnio 11,4%, dodatki spożywcze – 10,5%, produkty sypkie – 8,4% (cukier – skok o 35,2%.), napoje – 7,8% oraz chemia gospodarczą 4,7%, a także używki, które zdrożały średnio o 4,1% rdr.
źródło: forsal