W sezonie 2015/16 spadnie produkcja cukru i kakao na świecie

Aktualności

W sezonie 2015/16 spadnie produkcja cukru i kakao na świecie

02 grudnia 2015

Międzynarodowa Organizacja Cukru (ISO) szacuje, że w sezonie 2015/16 produkcja cukru będzie o ok. 3,5 mln ton mniejsza, niż zapotrzebowanie na ten surowiec. Cukru jednak nie zabraknie ze względu na wysokie zapasy. Gorzej z kakao – tu produkcja i zapasy będą mniejsze.

ISO w ostatniej swojej prognozie podniosą deficyt cukru w sezonie 2015/16 trwającym od października br. do września roku następnego. Powodem podniesienia prognozy deficytu jest mniejsza niż oczekiwano produkcja w Indiach, UE i na Ukrainie – informuje Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA).

Mimo to, ISO nie spodziewa się, że na rynku mogą wystąpić braki w zaopatrzeniu ze względu na wysokie zapasy. Ich udział w zużyciu oszacowano na ponad 47 proc. (nadwyżka wynosi ok. 25 mln t). Organizacja ta ocenia, że w najbliższych miesiącach spożycie może wzrosnąć o około 3 mln ton.

Inne firmy analityczne szacują, że deficyt cukru w tym sezonie może wynieść 1,5 do 5,6 mln ton. Natomiast znacznie wyższy deficyt jest prognozowany na sezon 2016/17. Według ISO może ona być na poziomie 6 mln ton.

W sierpniowej prognozie ISO oceniło nadwyżkę produkcyjną w sezonie 2014/15 na 3,37 mln ton.

Źródło: PAP