Z badania Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że w Polsce marnuje się około 3 mln ton żywności rocznie. 45% respondentów przyznało, że zdarza im się wyrzucać jedzenie. Konsumenci najczęściej wyrzucają pieczywo, wędliny, warzywa oraz owoce.
“Pozytywnym sygnałem jest jednak spadek deklaracji o marnowaniu żywności aż o 11 punktów procentowych w porównaniu z 2023 rokiem, a także wysoki odsetek – 45% – respondentów deklarujących, że nie marnują żywności” – czytamy.
Najczęstszym powodem wyrzucania jedzenia do kosza jest przede wszystkim upływ terminu ważności produktów spożywczych, niewłaściwe planowanie posiłków, nadmierne zakupy oraz niewłaściwe przechowywanie żywności.
Jak informuje Federacja w co trzecim domu w kraju do kosza wyrzucany jest chleb. Na kolejnym miejscu znalazły się wędliny (36%), warzywa (34%), a także owoce (30%).
źródło: Federacja Polskich Banków Żywności
oprac.: red.