W lutym żywność była droższa o 10%

Aktualności

W lutym żywność była droższa o 10%

Z cyklicznego raportu “Indeks cen w sklepach detalicznych” przeprowadzonego przez UCE RESEARCH i Hiper-Com Poland wynika, że w sklepach w lutym, w porównaniu z analogicznym miesiącem, było drożej o 10%. Z 12 analizowanych kategorii 10 podrożało, a 2 staniały. 

Z zebranych danych wynika, że w skali roku najbardziej zdrożały produkty tłuszczowe – o prawie 67%, mięso – ponad 25%, nabiał – 15%, warzywa – 13,5% oraz chemia gospodarcza – 8,5%. Patrząc na poszczególne towary rok do roku najbardziej podrożał olej (o 90%), kapusta (69%),cukier (53%), margaryny do pieczenia (+40%) oraz masło (ok. 36%).

Wśród produktów tłuszczowym w lutym największy wzrost cen zanotowały takie produkty, jak: olej – o 90,2%, margaryna do pieczenia – 40,2% oraz masło – o 36,1%. 

– Jak już wielokrotnie się mówiło, problem rosnących cen oleju jest globalny. Na świecie maleje ilość rzepaku, który służy m.in. do produkcji oleju rzepakowego. Producentów dotknęły też duże susze, przez co zbiory mocno się zmniejszyły. W lutym sytuację pogorszył wybuch wojny za naszą wschodnią granicą. Ukraina to przecież istotny gracz na rynku zbóż i roślin oleistych, a Rosja jest największym eksporterem pszenicy na świecie – wyjaśnia dr Krzysztof Łuczak, współautor badania z Grupy BLIX.

W kategorii mięs najbardziej podrożała wołowina – o 34,8%, drób – 26,1. Najmniej podrożała wieprzowina – o 6,4%. Na trzecim miejscu zestawienia znalazł się nabiał (15,3%). Ceny żółtego sera były wyższe o 25,9%. Następnie wzrost odnotowały warzywa (13,5%). Spośród tej kategorii możemy wyróżnić kapustę, ogórki oraz cebulę. Ceny tych produktów poszły w górę o 69%, 33,9% oraz 28,8%. Spośród warzyw potaniały 2 z 7 analizowanych produktów – papryka (o 9,8%) oraz ziemniaki (o 6,6%).

Z chemii gospodarczej najbardziej podrożał papier toaletowy – o 16,1%. Pozostałe produkty mieściły się w przedziale od 4,5% do 10,5%. 

– Można powiedzieć, że przez ostatni rok ceny chemii gospodarczej rosły symbolicznie, bo producenci mieli sporo surowców i komponentów do produkcji, jeszcze ze starych zapasów. Natomiast zaczęły się one mocno kurczyć, a nowe niestety były już dużo droższe. Dlatego też uważam, że produkty z tej kategorii będą nadal sukcesywnie drożały – przewiduje dr Łuczak. 

źródło: MondayNews