Od kilku miesięcy w siedzibie firmy Lubella w Lublinie powstaje nowoczesne Centrum Badawczo-Rozwojowe z zakresu techniki ekstruzji. Projekt ma na celu zwiększenie potencjału naukowo-przemysłowego spółki Lubella w produkcji innowacyjnej żywności ekstrudowanej. W wyniku jego realizacji nastąpi również wzmocnienie współpracy firmy z sektorem nauki oraz małych i średnich przedsiębiorstw.
Lubella to niekwestionowany lider na rynku makaronów w Polsce i znany producent innych wyrobów zbożowych, takich jak płatki śniadaniowe, mąki, kasze i paluszki. Produkty marki są cenione nie tylko w Polsce, ale także poza jej granicami – obecnie trafiają do ponad 20 krajów na całym świecie. Dbałość o najwyższą jakość i bezkonkurencyjny smak produktów marki Lubella łączy się z troską o dostarczanie konsumentom produktów odpowiadających ich konkretnym potrzebom, dlatego też firma stale inwestuje w najnowsze technologie oraz najlepsze rozwiązania produkcyjne i logistyczne.
Jak mówi Wojciech Jamróz, Prezes Zarządu firmy Lubella: „Nowoczesna komórka badawczo-rozwojowa, która powstaje w Lubelli to element kolejnych innowacyjnych działań i zmian realizowanych przez firmę. Wynikiem jej powstania będzie nie tylko podniesienie konkurencyjności Lubelli, ale i całego sektora. To zarazem szansa na zwiększenie spójności nauki i przemysłu, która będzie w stanie poprawić społeczną i gospodarczą atrakcyjność regionu Lubelszczyzny”. W wyniku powstania Centrum umożliwiona będzie współpraca nie tylko z lubelskimi uczelniami wyższymi, ale również uniwersytetami z innych miast, jak Warszawa, Poznań czy Wrocław.
Projekt jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.
Prace badawcze i rozwojowe prowadzone w ramach tego projektu będą skupiać się na opracowywaniu nowych receptur i technologii produkcji m.in. galanterii śniadaniowej, makaronów czy innych ekstrudatów spożywczych. Całość działań dostarczy wiele informacji z zakresu innowacyjnych wyrobów ekstrudowanych, które mogą nie tylko wzbogacić i urozmaicić ofertę handlową Lubelli, ale tym samym umocnić jej liderską pozycję rynkową.
Jednocześnie trwa także realizacja projektu inwestycyjnego w Lubelli w ramach zezwolenia na prowadzenie działalności w Specjalnej Strefie Ekonomicznej EURO-PARK MIELEC otrzymanego przez spółkę w 2015 r. W tym roku zakończono budowę nowoczesnego kompleksu produkcyjno-magazynowego, w którym zainstalowano największą i najnowocześniejszą w Polsce linię do produkcji makaronu, trwa również budowa magazynu wysokiego składowania. Niedawno Lubella otrzymała również kolejne zezwolenie na inwestycje w strefie. Realizacja kolejnego projektu obejmuje m.in. budowę hali magazynowej, zakup nowoczesnych linii technologicznych do produkcji makaronu i płatków śniadaniowych oraz rozbudowę młyna.
Łącznie planowane i realizowane wydatki inwestycyjne w Lubelli szacuje się na ok. 200 mln zł, natomiast wydatki na powstanie Centrum Badawczo-Rozwojowe w Lublinie to koszty rzędu 19 mln zł.