Upfield nawiązuje współpracę z OGGS®

Detal/Hurt

Upfield nawiązuje współpracę z OGGS®

14 lutego 2022

Upfield nawiązał współpracę z OGGS® – czołowym producentem roślinnych zamienników jaj, największą w Wielkiej Brytanii wegańską marką piekarniczą. Obie firmy będą wspólnie pracować nad rozwojem najbardziej popularnych produktów zamiennych dla jaj. Upfield  jest  światowym liderem w  segmencie naturalnej, alternatywnej i zrównoważonej żywności pochodzenia roślinnego.

Partnerstwo obejmuje przejęcie przez Upfield mniejszościowego pakietu udziałów w Alternative Foods (OGGS®). Firma rozpoczęła działalność w 2019 roku, oferując wiele produktów piekarniczych i płynnych zamienników jaj. Firmy będą pracować nad rozwojem najbardziej popularnych produktów zamiennych dla jaj, wykorzystując globalną sieć dystrybucji detalicznej Upfield i kanał sprzedaży Upfield Professional – do szefów kuchni i restauracji. Dzięki współpracy z innowacyjnym Centrum Nauk o Żywności (Food Science Centre) należącym do Upfield, partnerstwo pozwoli również na dalsze innowacyjne prace badawczo rozwojowe w obszarze płynnych zamienników jaj i białek pochodzenia roślinnego.

Dla Upfield ważne są kwestie ochrony środowiska naturalnego. Firma powołuje się np. na badanie cyklu życia (Life Cycle Assessment) swoich roślinnych margaryn i produktów do smarowania. Wynika z niego, że udało się w przypadku wymienionych produktów  o 70% zmniejszyć obciążenie dla klimatu, o dwie trzecie zmniejszyć ilość ziemi wymaganej pod uprawy, a o ponad połowę ilość zużywanej wody – w porównaniu do nabiałowych odpowiedników tych roślinnych produktów.

– Partnerstwo  pozwala nam rozwinąć nową kategorię białka pochodzenia roślinnego, oferować szerszy wachlarz możliwości i oczekiwać silnego, trwałego wzrostu – mówi David Haines, dyrektor generalny Grupy Upfield.

źródło: Upfield