Upfield nawiązał współpracę z OGGS® – czołowym producentem roślinnych zamienników jaj, największą w Wielkiej Brytanii wegańską marką piekarniczą. Obie firmy będą wspólnie pracować nad rozwojem najbardziej popularnych produktów zamiennych dla jaj. Upfield jest światowym liderem w segmencie naturalnej, alternatywnej i zrównoważonej żywności pochodzenia roślinnego.
Partnerstwo obejmuje przejęcie przez Upfield mniejszościowego pakietu udziałów w Alternative Foods (OGGS®). Firma rozpoczęła działalność w 2019 roku, oferując wiele produktów piekarniczych i płynnych zamienników jaj. Firmy będą pracować nad rozwojem najbardziej popularnych produktów zamiennych dla jaj, wykorzystując globalną sieć dystrybucji detalicznej Upfield i kanał sprzedaży Upfield Professional – do szefów kuchni i restauracji. Dzięki współpracy z innowacyjnym Centrum Nauk o Żywności (Food Science Centre) należącym do Upfield, partnerstwo pozwoli również na dalsze innowacyjne prace badawczo rozwojowe w obszarze płynnych zamienników jaj i białek pochodzenia roślinnego.
Dla Upfield ważne są kwestie ochrony środowiska naturalnego. Firma powołuje się np. na badanie cyklu życia (Life Cycle Assessment) swoich roślinnych margaryn i produktów do smarowania. Wynika z niego, że udało się w przypadku wymienionych produktów o 70% zmniejszyć obciążenie dla klimatu, o dwie trzecie zmniejszyć ilość ziemi wymaganej pod uprawy, a o ponad połowę ilość zużywanej wody – w porównaniu do nabiałowych odpowiedników tych roślinnych produktów.
– Partnerstwo pozwala nam rozwinąć nową kategorię białka pochodzenia roślinnego, oferować szerszy wachlarz możliwości i oczekiwać silnego, trwałego wzrostu – mówi David Haines, dyrektor generalny Grupy Upfield.
źródło: Upfield