Unia Europejska chce zakazać “mięsnych” nazw dla roślinnych produktów

Unia Europejska chce zakazać “mięsnych” nazw dla roślinnych produktów

30 lipca 2025

17 lipca 2025 r. Komisja Europejska zaprezentowała propozycję regulacji, która zakłada wprowadzenie zakazu używania 29 określeń tradycyjnie związanych z mięsem – takich jak m.in. wołowina, wieprzowina, kurczak, boczek czy żeberka – na opakowaniach roślinnych zamienników mięsa. W dokumencie podkreślono, że termin „mięso” powinien odnosić się wyłącznie do jadalnych części zwierząt. Projekt został skierowany do Parlamentu Europejskiego i Rady, gdzie będzie kontynuowany proces legislacyjny

Proponowane zmiany mają być motywowane potrzebą zapewnienia przejrzystości – konsumenci powinni jednoznacznie wiedzieć, że dany produkt nie zawiera mięsa – oraz chęcią ochrony dziedzictwa kulturowego związanego z tradycyjnym nazewnictwem produktów mięsnych.

Obecnie, zgodnie z unijnymi przepisami, roślinne zamienniki mogą korzystać z określeń związanych z mięsem, pod warunkiem że na etykiecie wyraźnie wskazano, iż produkt pochodzi z roślin i nie zawiera składników mięsnych.

Co nie zostało objęte zakazem?

Warto zwrócić uwagę, że w obecnym projekcie nie uwzględniono zakazu używania takich określeń jak „burger” (burger), „sausage” (kiełbasa) czy „steak” (stek). Rozszerzenie zakazu o te nazwy jest jednak przedmiotem odrębnej inicjatywy, którą zgłosiła francuska europosłanka Céline Imart. Jej propozycja ma trafić pod głosowanie w Parlamencie Europejskim po zakończeniu przerwy wakacyjnej.

źródło: Green Queen
oprac.: K. Walkowiak