17 lipca 2025 r. Komisja Europejska zaprezentowała propozycję regulacji, która zakłada wprowadzenie zakazu używania 29 określeń tradycyjnie związanych z mięsem – takich jak m.in. wołowina, wieprzowina, kurczak, boczek czy żeberka – na opakowaniach roślinnych zamienników mięsa. W dokumencie podkreślono, że termin „mięso” powinien odnosić się wyłącznie do jadalnych części zwierząt. Projekt został skierowany do Parlamentu Europejskiego i Rady, gdzie będzie kontynuowany proces legislacyjny
Proponowane zmiany mają być motywowane potrzebą zapewnienia przejrzystości – konsumenci powinni jednoznacznie wiedzieć, że dany produkt nie zawiera mięsa – oraz chęcią ochrony dziedzictwa kulturowego związanego z tradycyjnym nazewnictwem produktów mięsnych.
Obecnie, zgodnie z unijnymi przepisami, roślinne zamienniki mogą korzystać z określeń związanych z mięsem, pod warunkiem że na etykiecie wyraźnie wskazano, iż produkt pochodzi z roślin i nie zawiera składników mięsnych.
Co nie zostało objęte zakazem?
Warto zwrócić uwagę, że w obecnym projekcie nie uwzględniono zakazu używania takich określeń jak „burger” (burger), „sausage” (kiełbasa) czy „steak” (stek). Rozszerzenie zakazu o te nazwy jest jednak przedmiotem odrębnej inicjatywy, którą zgłosiła francuska europosłanka Céline Imart. Jej propozycja ma trafić pod głosowanie w Parlamencie Europejskim po zakończeniu przerwy wakacyjnej.
źródło: Green Queen
oprac.: K. Walkowiak