Po awarii elektrowni jądrowej w Fukushimie w 2011 roku Unia Europejska wprowadziła ograniczenia w imporcie japońskiej żywności. Po kilkunastu latach UE znosi restrykcje.
Z obawy o napromieniowanie żywności Unia wymagała zaświadczeń o poziomie napromieniowania izotopami z Fukushimy i dziewięciu innych prefektur. Dotyczyło to między innymi takich produktów jak: niektóre jadalne rośliny (m.in. pędy bambusa), grzyby i gatunki ryb.
Pozytywna ocena kontroli pozwoliła na zniesienie ograniczeń. Jak poinformowała Komisja Europejska Japonia nieustannie sprawdza poziom napromieniowania, a dane o kontroli powinny nadal być ogłaszane.
“Podjęliśmy tę decyzję na podstawie danych naukowych, zgromadzonych dowodów oraz oceny Międzynarodowej Agencji Energii Atomowej” – poinformowała przewodnicząca Komisji Ursula von der Leyen.
źródło: Rzeczpospolita
Oprac.: Klaudia Walkowiak