UE znosi restrykcje dotyczące importu japońskiej żywności

Aktualności

UE znosi restrykcje dotyczące importu japońskiej żywności

17 lipca 2023

Po awarii elektrowni jądrowej w Fukushimie w 2011 roku Unia Europejska wprowadziła ograniczenia w imporcie japońskiej żywności. Po kilkunastu latach UE znosi restrykcje. 

Z obawy o napromieniowanie żywności Unia wymagała zaświadczeń o poziomie napromieniowania izotopami z Fukushimy i dziewięciu innych prefektur. Dotyczyło to między innymi takich produktów jak: niektóre jadalne rośliny (m.in. pędy bambusa), grzyby i gatunki ryb. 

Pozytywna ocena kontroli pozwoliła na zniesienie ograniczeń. Jak poinformowała Komisja Europejska Japonia nieustannie sprawdza poziom napromieniowania, a dane o kontroli powinny nadal być ogłaszane.  

“Podjęliśmy tę decyzję na podstawie danych naukowych, zgromadzonych dowodów oraz oceny Międzynarodowej Agencji Energii Atomowej” – poinformowała przewodnicząca Komisji Ursula von der Leyen.

źródło: Rzeczpospolita
Oprac.: Klaudia Walkowiak