Według KE produkcja drobiu w Unii będzie rosła także w 2016 r. (o 1,1 proc. do 13,8 mln ton), ale dynamika wzrostu będzie niższa od tegorocznej. Eksperci uważają, że zwiększeniu poziomu chowu będą sprzyjały relatywnie niskie ceny pasz, dzięki spodziewanym korzystnym zbiorom.
W pierwszej połowie br. unijna produkcja drobiu wzrosła wobec tego samego okresu 2014 r. o 3,6 proc., głównie w nowych państwach członkowskich UE-13 (+10,3 proc.). W Niemczech natomiast liczba ubojów drobiu nieznacznie obniżyła się (-0,4 proc.).
Komisja przewiduje, że spożycie drobiu w UE w 2015 r. zwiększy się o 2,4 proc., a w 2016 r. – o 1,1 proc. do 13,2 mln ton, co oznacza, że przeciętne spożycie na mieszkańca UE wyniesie 25,8 kg rocznie. Przewiduje się, że statystyczny Polak zje w tym roku 29,5 kg mięsa drobiowego, głównie kurczaków.
Mięso drobiowe będzie nadal tańsze od mięsa czerwonego (wołowiny i wieprzowiny), co będzie sprzyjało zwiększaniu produkcji.
źródło: PAP